Trump tuomitsi juutalaisvastaiset uhkaukset Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti reagoi ensi kertaa suorasanaisesti viimeaikaiseen perättömien pommiuhkausten aaltoon.

Donald Trump
Trump kulkee museon käytävällä mustassa päällystakissa. Käytävän päässä näkyy nyrkkeilijä Muhammad Alin valokuva ja mustalla pohjalla suurilla valkoisilla kirjaimilla teksti: "I shook up the world!" eli "Ravistelin maailmaa!"
Presidentti Donald Trump vieraili afrikkalaisamerikkalaisen historian ja kulttuurin museossa.Kevin Dietsch / Pool / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tuominnut äskettäiset juutalaisyhteisön keskuksiin tehdyt uhkaukset. Kyseessä ovat Trumpin ensimmäiset suorat kommentit juutalaisvastaisten uhkausten aaltoon.

– Juutalaisyhteisöömme suunnatut antisemitistiset uhkaukset ovat hirveitä, ja ne ovat tuskallinen ja hyvin surullinen muistutus, että vielä on tehtävä töitä ennakkoluulojen ja vihan juurimiseksi, Trump sanoi toimittajille vieraillessaan Kansallisessa afrikkalaisamerikkalaisen historian ja kulttuurin museossa Washingtonissa.

– Tämä kiertokäynti oli merkittävä muistutus siitä, miksi meidän on taisteltava kaikkea kiihkoilua, suvaitsemattomuutta ja vihaa vastaan, Trump sanoi museossa.

Maanantaina 11:een juutalaisyhteisöjen keskukseen soitettiin pommiuhkauksia eri puolilla maata. Uhkaukset osoittautuivat perättömiksi. Viime viikolla vastaavia uhkauksia esitettiin 27 keskukselle ainakin 17 osavaltiossa.

Maanantai-iltana Saint Louisissa Missourin osavaltiossa vandaalit kaatoivat 170 hautakiveä juutalaisten hautausmaalla.

Syytöksiä hitaasta reagoinnista

Viime viikolla Trump reagoi puolustelevasti, kun ortodoksijuutalaisen julkaisun reportteri kysyi Trumpilta, kuinka hänen hallintonsa aikoo reagoida juutalaisvastaisten uhkausten lisääntymiseen Yhdysvalloissa.

– Olen vähiten antisemitistinen henkilö, jonka olette nähneet koko elämänne aikana, Trump sanoi.

Trumpin vävy Jared Kushner on juutalainen ja Trumpin tytär Ivanka kääntyi juutalaisuuteen mennessään naimisiin.

Toisaalta huolta on herättänyt äärioikeistolaisen alt-right-liikkeen vaikutus Trumpin taustajoukoissa. Trumpin Valkoiseen taloon nostama poliittinen strategi Steven Bannon johti alt-right-liikkeen suosimaa Breitbart-uutissivustoa.

Aiemmin juutalaisjärjestöt arvostelivat Trumpin hallintoa siitä, että kansainvälisenä holokaustin muistopäivänä 27. tammikuuta julkaistussa lausumassa ei mainittu Natsi-Saksan tappamia kuutta miljoonaa juutalaista.

Anne Frank Center for Mutual Respect-järjestön edustaja Steven Goldstein ei pitänyt Trumpin tiistaista lausuntoa riittävänä eleenä.

– Vastan kun presidentti Trump vastaa antisemitismiin ennakoivasti ja ajallaan ja ilman pyyntöjä ja painostusta, voimme sanoa, että presidentti on oikeasti kääntänyt sivua. Tämä ei ole se hetki, Goldstein kirjoitti järjestön Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, AP, Reuters