1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puuta, biokaasua ja lähiruokaa – ekokoulun rakentaminen vauhtiin Laukaassa

Kolmen kylän yhteisen ekokoulun rakentaminen on alkanut Laukaan Vuonteella. Koulu rakennetaan pääasiassa puusta, se lämpenee biokaasulla ja oppilaat ruokitaan lähiruoka-ajattelulla.

Kotimaan uutiset
Varhaisvisualisointi Laukaan ekokoulusta.
Varhaisvisualisointi Laukaan Vuonteen kylän ekokoulusta.Arkkitehtipalvelu Oy

Ympäristö- ja luontotietous sekä yhteisöllisyys korostuvat vahvasti koulun toteutuksessa. Koulun ympärille kehitetään erilaisia ympäristöystävällisiä ja yhteisöllisiä toimintatapoja.

Vuonteen, Savion ja Tarvaalan kylien yhteinen koulu sai rakennusluvan viime viikolla. Urakka Vuonteella on aloitettu maanrakennustöillä ja perustuksia päästään rakentamaan maaliskuussa. Harjakorkeuteen rakennus nousee kesäkuussa.

Koulu valmistuu loppukesällä 2018 ja ensimmäiset koululaiset aloittavat elokuussa. Urakan arvo on noin 7,2 miljoonaa euroa.

Se on ulkomaankielellä cross laminated timber eli ristiinliimattua puuta.

Pekka Mikkonen

Ekokoulussa ekologisuudella on useita ulottuvuuksia. Laukaassa on vahvaa biokaasusaamista, joten koulun lämmitysmuodoksi on valittu biokaasu. Tulevaisuudessa on toiveena tuottaa biokaasua kylän alueella.

12 metrisiä hirsielementtejä

Jo hankesuunnitteluvaiheessa linjattiin, että päärakennusmateriaalina on puu. Koulu rakennetaan CLT-elementeistä.

– Se on ulkomaankielellä cross laminated timber eli ristiinliimattua puuta. Lamellihirsielementit ovat jopa 12 metriä pitkiä ja yli kolme metriä korkeita, kertoo rakennuttaja Pekka Mikkonen Laukaan kunnasta.

Ekokoulun oppilaat ja opettajat tullaan ravitsemaan koulupäivinä lähiruoka-ajattelulla. Tavoitteena on, että keittiön raaka-aineesta noin puolet ostettaisiin Keski-Suomen maakuntarajojen sisältä. Myös koululaiskuljetukset aiotaan hoitaa luontoystävällisesti.

Pystymme venymään ilman lisärakentamista 120-140 oppilaaseen.

Pekka Mikkonen

– Kun liikennöitsijää aikanaan haetaan, niin vaatimuksena tulee olemaan kuljetuksissa biokaasukäyttö tai muu ekologinen voimanlähde, sanoo Mikkonen.

Uusi koulu on mitoitettu reilulle sadalle oppilaalle, sillä ennakko-arviona on, että ekokoulu lisää kylien vetovoimaa.

– Tällä hetkellä on tulossa jo 105 oppilasta kouluun. Pystymme venymään ilman lisärakentamista 120-140 oppilaaseen. Olemme varautuneet kylän kasvuun ja jopa ekokoulun vetovoimaan, myhäilee Pekka Mikkonen.