Päivähoitomaksuissa muutospaineita – demarit ja kokoomus samoilla linjoilla

Keskusta olisi valmis tarkastelemaan perhevapaajärjestelmän askelmerkkejä vielä huhtikuun puoliväliriihessä, sanoi A-studiossa vieraillut Antti Kaikkonen (kesk.).

perhevapaa
A-studio 21.2.2017
Kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, Antti Kaikkonen ja Juhana Vartiainen A-Studion vieraina 21. helmikuuta.Yle

Tiistaina A-studiossa vierailleet kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok.) ja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) löysivät yhteisen sävelen puhuttaessa perhevapaamallin uudistamisesta. Molemmat kansanedustajat sanoivat, että SAK:n viime vuonna esittelemä perhevapaamalli voisi olla toimiva. SAK:n esittelemässä mallissa esimerkiksi perhevapaita voisi käyttää joustavasti yksittäisinä päivinä, puolitettuina tai pitkinä vapaina.

– SAK:n malli on ihan hyvä malli, mutta on muitakin malleja. Olisi hyvä aloittaa nyt se selvittely. Haluaisin muistuttaa, että SAK:n malli on kustannusneutraali. Siinä olisi hyvä malli hallituspuolueille otettavaksi, sanoi SDP:n Eloranta.

– SAK:n malli olisi loistava lähtökohta, totesi kokoomuksen Vartiainen.

Kotihoidontuki pois?

A-studiossa keskusteltiin myös kotihoidontuen vaikutuksesta naisten työllisyyteen. Keskustan Antti Kaikkonen sanoi, että kotihoidontuki on hyvä vaihtoehto perheille ja mahdollistaa vanhempien kotona olemisen sillloin kun lapsi on pieni.

Täysin eri linjoilla Kaikkosen kanssa oli kokoomuksen Vartiainen. Hän olisi valmis poistamaan kotihoidontuen jopa kokonaan. Vartiainen pitää kotihoidontukea naisten kannalta eriarvoistavana, sillä Vartiaisen mukaan se sitoo naisia kotiin pois työelämästä. Vartiaisen mukaan on kiistatonta, että naisten työssäkäyntiastetta täytyy Suomessa nostaa.

– Ajatelkaa, jos meillä ei kotihoidontukea olisi, jos meillä olisi samanlaiset, tasa-arvoisemmat työmarkkinat kuin muissa Pohjoismaissa. Sitten joku ehdottaisi tällaista [kotihoidontukea], niin tutkijat selittäisivät, että kuulkaapas, tämä johtaa siihen, että sitä käyttää 95-prosenttisesti naiset ja naisten työssäkäynti romahtaa ja meille tulee selvemmin työnjako: naiset kotona, miehet töissä. Se ei enää ikinä menisi läpi, Vartiainen sanoi.

SDP:n Eloranta sanoi, ettei SDP poistaisi kotihoidontukea, mutta muuttaisi nykyistä perhevapaamallia suuntaan, jossa perheillä olisi nykyistä enemmän joustoa. Elorannan mielestä olisi tärkeää, että myös isejä kannustettaisiin käyttämään kotihoidontukea ja että tukea voisi käyttää osa-aikaisesti tai vaikkapa isovanhemmat voisivat käyttää.

– Ei voida yhtäkkiä lähteä sitä poistamaan. Se on monien perheiden taloudelle iso asia, Eloranta sanoi.

Varhaiskasvatus maksuttomaksi?

Kotihoidontuen lisäksi A-studion keskustelussa sivuttiin päivähoitomaksujen poistamista ja sen vaikutusta esimerkiksi työllisyyteen. Sekä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne että opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ovat puhuneet maksuttoman varhaiskasvatuksen puolesta. Rinne sanoi linjapuheessaan, että SDP:n tavoite on tehdä varhaiskasvatuksesta ilmaista. Grahn-Laasonen on pitänyt esillä mallia, jossa 20 viikkotuntia yli 3-vuotiaille olisi ilmaista varhaiskasvatusta.

Kokoomus olisi valmis jo kyseisellä hallituskaudella muuttamaan perhevapaamallia joustavampaan suuntaan. Keskustasta kerrotaan suurimpien uudishalujen asettuvan seuraavalle hallituskaudelle, mutta Kaikkosen mukaan keskusta olisi valmis joitakin muutoksia tekemään perhevapaamalliin jo tällä hallituskaudella. SDP valmistelee parhaillaan uutta joustavampaa perhevapaamallia.