Ecuadorin presidentinvaalit jatkuvat toiselle kierrokselle

Opposition Guillermo Lasso haastaa hallitsevan puolueen Lenín Morenon. Ecuadorin vasemmistosuuntaus voi olla taittumassa.

Ulkomaat
Lasso puhuu käden kohotettuina. Hänellä on silmälasit, tumma puvuntakki, vaalea kauluspaita, ei solmiota. Taustalla näkyy vaalijulistetta.
Opposition Guillermo Lasso on etenemässä Ecuadorin presidentinvaalien toiselle kierrokselle hallitsevan puolueen Lenin Morenoa vastaan.Robert Puglla / EPA

Eteläamerikkalaisen Ecuadorin presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle.

Vaalilautakunnan mukaan hallitsevan vasemmistolaisen puolueen ehdokas Lenín Moreno ei kyennyt saamaan ensimmäisellä kierroksella riittävästi ääniä välttääkseen toisen äänestyskierroksen, joka pidetään huhtikuussa.

Toisella kierroksella Moreno kohtaa oikeisto-opposition ehdokkaan, entisen pankkiirin Guillermo Lasson.

Ääntenlasken hitaus ehti jo nostattaa oppositiossa syytöksiä vaalivilpistä. Toinen kierros ei ole vältettävissä, Ecuadorin vaalilautakunta kertoo.

– Ei, se ei ole mahdollista, mutta meidän on odotettava, että viralliset tulokset ovat 100-prosenttiset, vaalilautakunnan puheenjohtaja Juan Pablo Pozo sanoi toimittajille.

Lasso yrittää yhdistää oppositioäänet

Moreno olisi tarvinnut 40 prosenttia äänistä ja 10 prosenttiyksikön etumatkan kovimpaan kilpailijaansa tullakseen valituksen vaalien ensimmäisellä kierroksella. Moreno sai noin 39 prosenttia äänistä, kun taas Lasson äänisaalis oli 28 prosenttia.

Opposition hajanaisuus hajotti Morenon vastaehdokkaiden ääniä vaalien ensimmäisellä kierroksella, mutta toisella kierroksella Lassolla on suuri mahdollisuus voittoon, jos hän saa taakseen muiden oikeistoehdokkaiden kannattajat.

Talousvaikeudet ja korruptioskandaalit ovat nostattaneet tyytymättömyyttä hallitsevaan vasemmistolaiseen puolueeseen Ecuadorissa.

Lasso on luvannut leikannut julkisia menoja ja laskea veroja.

Jälleen isku Latinalaisen Amerikan vasemmistolle?

Guillermo Lasso on myös uhannut karkottaa Wikileaks-vuotosivuston perustajan Julian Assangen Ecuadorin Lontoon-suurlähestystöstä, jossa tämä on jo vuosien ajan vältellyt luovutusta Ruotsiin.

Morenon vaalitappio Ecuadorissa merkitsisi jälleen yhtä takaiskua Latinalaisen Amerikan vasemmistosuuntaukselle, niin kutsutulle vaaleanpunaiselle aallolle.

Esimerkiksi Brasiliassa senaatti syrjäytti presidentti Dilma Rousseffin virkasyytteen kautta, ja Venezuelassa sosialistihallinto yrittää pysyä vallassa keskellä jyrkkää taloudellista ja poliittista kriisiä.

Lähteet: AFP, Reuters