Kokaviljelijät ja poliisi ottivat yhteen Boliviassa

Protestoijat vastustavat hallituksen kaavailuja supistaa kokapensaiden viljelyaluetta.

Bolivia
Bolivialaisia osoittamassa mieltään kokapensaan lehtien pureskelun puolesta La Pazissa.
Bolivialaisia osoittamassa mieltään kokapensaan lehtien pureskelun puolesta La Pazissa vuonna 2011.EPA/Martin Alipaz

Etelä-Amerikassa, Boliviassa kokapensaiden viljelijät ovat ottanet rajusti yhteen poliisin kanssa jo toista päivää peräkkäin.

Tiistain mellakoissa pääkaupungissa La Pazissa pidätettiin 148 mielenosoittajaa. Protestoijat heittelivät poliisia dynamiitilla, ilotulitteilla ja kivillä. Poliisi hajotti satojen mielenosoittajien joukkiota kyynelkaasulla.

Mellakoiden syynä on presidentti Evo Moralesin hallituksen pyrkimys rajoittaa kokapensaiden viljelyä.

Esitys rajaisi kokapensaan laillisen viljelyn 20 000 hehtaariin. Viljelijät haluaisivat tuottaa kokaa niin paljon kuin paikallisesti on kysyntää. Rajoitukset koskevat maan kahta merkittävintä viljelyaluetta, Los Yungasia ja Chaparea.

Koka on bolivialaisille perinteinen viljelykasvi, jonka lehdet auttavat väsymystä ja vuoristotautia vastaan, mutta valtaosa viljelyksistä menee laittoman kokaiinin valmistukseen. Kemiallisesti käsiteltynä kokapensaasta valmistetaan kiellettyä huumausainetta, kokaiinia.

YK:n viimeisimmän raportin mukaan Boliviassa viljeltiin kokopensaita 22 000 hehtaarin alueella, mikä oli maailmassa kolmanneksi laajinta Kolumbian ja Perun jälkeen.

Bolivian vasemmistolainen presidentti Evo Morales on itse entinen kokaviljelijä Chaparean viljelyalueelta.

Lähteet: AFP