1. yle.fi
  2. Uutiset

Fillon ohitti Macronin gallupeissa – palasi Ranskan presidenttikisan ykköspaikalle

Le Pen johtaa mielipidemittauksia, mutta häviäisi kummallekin ehdokkaalle vaalien toisella kierroksella.

Ulkomaat
Francois Fillon
Francois Fillonin koti tutkittiin Pariisissa. Caroline Blumberg / EPA

Ranskassa oikeiston ehdokas François Fillon on palannut presidenttikilvan kärkipaikalle. Fillon ohitti keskustaliberaalien ehdokkaan Emmanuel Macronin L’Express-lehden tuoreessa mielipidemittauksessa.

Mielipidemittauksia johtaa edelleen äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman ehdokas Marine Le Pen. Hän saisi tuoreen mittauksen mukaan 28 prosenttia äänistä vaalien ensimmäisellä kierroksella, kun Fillon jäisi 21:een ja Macroon 18,5 prosenttiin.

Sekä Fillon että Macron voittaisivat kuitenkin Le Penin vaalien toisella kierroksella selkein lukemin – Fillon 12:lla ja Macron 19 prosenttiyksiköllä.

Skandaalit syövät kannatusta

Fillon oli pitkään gallup-suosikki, mutta korruptioepäilyt laskivat hänen kannatustaan. Ranskalainen Canard Enchaine -sanomalehti paljasti Fillonin maksaneen vaimolleen 830 000 euron korvaukset hänen avustajana toimimisesta. Fillonin kannatus romahti muutamassa päivässä, mutta näyttää nyt parantuneen.

Emmanuel Macron.
Keskustaliberaalien presidenttiehdokas Emmanuel MacronEntienne Laurent / EPA

Skandaaleilta ei ole säästynyt myöskään Macron. Viime viikolla hän sai monen oikeiston äänestäjän vihat päälleen kutsuttuaan Ranskan siirtomaavaltaa Algeriassa rikokseksi ihmiskuntaa vastaan. Myöhemmin Macron onnistui suututtamaan myös vasemmiston äänestäjiä kosiskeltuaan homojen oikeuksia vastustavia ranskalaisia.

Ranskan presidentinvaalit pidetään huhti-toukokuussa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi