Rinne Finavia-jupakasta: Berner toiminut yhtiön hallituksen selän takana

Eduskunta käsittelee tänään iltapäivällä Finavia-jupakkaa ja liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) toimia omistajaohjauksessa.

Kotimaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.Jarno Kuusinen / AOP

Kansanedustajat käsittelevät tänään keskiviikkona tarkastusvaliokunnan mietintöä, jossa arvioitiin Bernerin toimintaa valtion omistaman lentokenttäyhtiö Finavian omistajaohjauksessa.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee liikenneministerin toimintaa Finavia-jupakan yhteydessä.

– Olen juristi koulutukseltani ja lukenut tuon tarkastusvaliokunnan mietinnön ja Valtiontalouden tarkastusviraston raportin tarkkaan läpi. Kyllä näistä selkeästi tulee sellainen kuva, että ministeri Berner on toiminut tilintarkastusyhtiö Deloitten tapauksessa Finavian hallituksen selän takana omistajaohjausministerinä tavalla, joka ei ole hyvän hallintotavan mukaista.

Rinteen mukaan SDP haluaa selvittää, mistä ristiriita ministeriön ja tarkastusvaliokunnan näkemyksistä johtuu.

– Finavian tilanne on ylipäätään ollut aika vakava. Erityisen vakavaa on ollut, että liikenneministeriön ja ministeri Bernerin kuvaus hänen aktiivisuudestaan liittyen tilintarkastusyhteisön vastuusta vapauttamiseen sopimuksella poikkeaa hyvin selkeästi siitä, mitä tarkastusvaliokunnan mietinnössä ja Valtiontalouden tarkastusviraston raportissa todetaan. Haluamme selvittää, mistä tässä ristiriidassa on kysymys.

Rinteen mukaan tilintarkastusyhteisön vapauttaminen vastuusta johti siihen, että vastuukysymykset valtiolle koituneista yli 30 miljoonan euron vahingosta jäi selvittämättä tilintarkastusyhtiön osalta.

– Tilintarkastusyhteisön vapauttaminen johti siihen, että jäi mahdollisuus selvittää tilintarkastusyhtiöiden vastuuta yli 30 miljoonan euron vahingosta, joka valtiolle aiheutettiin, Rinne sanoi Ylen haastattelussa.

Rinne haluaa kuulla Bernerin selvityksen ennen kuin puolue päättää mahdollisesta välikysymyksestä.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan Bernerin omistajaohjaus Finaviassa ei ole ollut vakiintuneiden periaatteiden mukaista.

Juttua täydennetty 22.2. kello 12.59: Lisätty Rinteen sanatarkka sitaatti tilintarkastusyhteisön vapauttamisesta sekä sitä edeltävään kappaleeseen sanat "tilintarkastusyhtiön osalta".