Roomassa väkivaltaisia mellakoita – taksikuskit vastustivat Uberia suosivaa lakia

Taksilupa Roomassa voi maksaa yli satatuhatta euroa. Kyydityspalvelut voivat ostaa luvan muualta, ja toimia silti Roomassa.

taksinkuljettajat
Poliisit ja taksikuskit ottavat yhteen Roomassa.
Poliisit ja taksikuskit ottavat yhteen Roomassa tiistaina.Alessandro di Meo / EPA

Kohta viikon ajan jatkunut taksilakko yltyi väkivaltaisuuksiin Roomassa, kun sadat mieltään osoittavat taksikuskit ottivat yhteen mellakkapoliisien kanssa.

Taksikuskit vastustavat Italian parlamentissa käsittelyssä olevaa niin kutsuttua Milleproroghe-lakia, joka avaisi taksimarkkinoita kilpailulle. Mielenosoittajien mukaan uusi laki suosisi kyydinvälityspalvelu Uberia.

Roomaan oli eilen tiistaina saapunut mielenosoittajia kaikkialta Italiasta. He hyökkäsivät poliisia vastaan pulloin ja paperipommein, ja saivat kaupungin liikenteen seisahtumaan. Mukaan mellakoihin liittyi myös suuri joukkoa roomalaisia katukauppiaita, jotka vastustivat EU:n toimia sisämarkkinoiden vapauttamiseksi.

Mielenosoittajat pääsivät myöhään tiistai-illalla yhteisymmärrykseen viranomaisten kanssa mellakoiden lopettamiseksi. Kaaos Roomassa kuitenkin jatkuu, sillä tänään keskiviikkona on luvassa laajamittainen joukkoliikenteen lakko.

"Vaadimme vain reiluja sääntöjä"

Taksilupa maksaa Roomassa usein yli 100 000 euroa. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien taksikuskien mukaan Uber-kuskit ostavat usein lupansa pikkukaupungeista, missä se on monin kerroin edullisempaa, mutta harjoittavat silti liiketoimintaansa Roomassa. Taksikuskeilta tämä on kielletty.

– Tilaa löytyy varmasti sekä meille taksikuskeille että kyydityspalveluille. Sääntöjen pitää kuitenkin olla selvät. Rooman ulkopuolista lupaa käyttävien pitää työskennellä Rooman ulkopuolella, taksikuski Sandro Magrini sanoi Reutersille.

Roomassa taksia ajava Paolo Ricci muistutti taksien olevan Roomassa julkinen palvelu, jota koskevat lait.

– Meidän taksamme ja työaikamme on säädetty lailla, ja meillä on velvoite ottaa asiakas kyytiin, vaikka kyseessä olisi vain lyhyt matka, jolla emme tienaa lainkaan, hän valitti Reutersille. Ricci muistutti, etteivät kyydityspalveluita koske samat säännöt ja vaati hallitukselta toimia reilumpien sääntöjen aikaansaamiseksi.

Lähteet: Reuters