Suomi jäi nuolemaan näppejään Michelin-kisassa – Tanska pärjäsi hienosti

Suomeen ei tullut uusia tähtiä, mutta vanhojakaan ei poistettu.

Helsinkiläinen Ravintola Chef & Sommelier sai pitää Michelin-tähtensä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ravintola-ala on jännittänyt tänään jaettuja Michelin-tähtiä.

Maineikkaan hotelli- ja ravintolaoppaan The Michelin Guiden pohjoismaisen version tiedotustilaisuudessa Tukholmassa paljastettiin tähtiä saaneet ravintolat puoliltapäivin.

Oppaassa on mukana 274 ravintolaa Tanskasta, Norjasta, Ruotsista ja Suomesta sekä ensimmäistä kertaa myös Islannista ja Färsaarilta.

Michelin oppaan kansainvälinen johtaja Michael Ellis sanoi tiedotustilaisuudessa, että pohjoismainen keittiö on saavuttanut mainetta maailmalla ja se tunnetaan muun muassa puhtaista raaka-aineistaan.

Tähti ei takaa menestystä

Suomeen ei tullut yhtään uutta tähteä, mutta entiset Michelin-ravintolat eli Helsingissä sijaitsevat Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo saivat pitää tähtensä, kuten viime vuonnakin kävi.

– Olemme onnellisia, että olemme säilyttäneet tähtemme. Sen menettäminen olisi aika lailla haastavampi juttu, kuvaa Olon ravintoloitsija Katja Henttunen.

On hämmentävää, ettei Helsingiin tullut lisää Michelin-tähtiravintoloita

ravintoloitsija Katja Henttunen

Henttusen mukaan Michelin-tähdet ovat tärkeitä erityisesti aasialaisille gastromatkaajille. Valtaosa turisteista ei kuitenkaan seuraa tähtiä vaan useita eri ruokasivustoja.

– On hämmentävää, ettei Helsingiin tullut lisää Michelin-tähtiravintoloita. Ehkä se johtuu siitä, ettei Helsinki ole vieläkään kovin kiinnostava ruokakohde, tuumaa Henttunen.

Tähtiä sateli runsaasti Tanskaan, joka sai neljä uutta tähteä sekä yhden uuden kahden tähden maininnan.

Viime vuonna Suomi jäi reilusti jälkeen Ruotsista, jossa viisi uutta ravintolaa sai ensimmäisen tähtensä. Suomalaisravintoloitsijoiden mukaan syynä huonoon kisamenestykseen ovat sääntely ja ravintolakulttuuri.

Tähtilistalle pääseminen ei kuitenkaan takaa ravintolan taloudellista menestystä. Esimerkiksi yhden tähden saanut Ravintola Luomo ja kahden tähden Chez Dominique ovat jo lopettaneet toimintansa Helsingissä.

Olo on yksi Helsingin neljästä Michelin-ravintolasta. Kuva: Yle

Lisäksi neljä helsinkiläistä ravintolaa säilytti erinomaisesta hinta-laatusuhteesta kertovan Bib Gourmand -mainintansa. Nämä ravintolat ovat Boulevard Social, Emo, Gaijin ja Farang.

Michelinin Pohjoismaihin keskittyvä opas julkaistiin tänä vuonna kolmatta kertaa.

Yhden tähden voi saada ravintola, joka on arvostelijoiden mielestä poikkeuksellisen hyvä omassa luokassaan. Kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolaan kannattaa tehdä kiertomatka. Enimmillään ravintola voi saada kolme tähteä, jolloin ravintola on itsessään matkan arvoinen.

Arvostelukriteerejä ovat:

  • Raaka-aineiden laatu
  • Käsityö eli aterian valmistustapa ja makujen yhteensopivuus
  • Persoonallisuus eli se, miten kokki onnistuu tuomaan esille jotain ainutlaatuista
  • Rahanarvoisuus
  • Laadun pysyvyys ruokailun ajankohdasta riippumatta

Ravintolamaailmaan erikoistuneen Viisi Tähteä -verkkolehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan valtaosa lehden haastattelemista ravintola-alan vaikuttajasta odotti, että Suomi saa uusia tähtiä. Niiden saajiksi veikattiin muun muassa Helsingin Savoyta ja Gröniä, Turun Kaskista sekä Tampereen Berthaa.

Klo 16.32 juttuun lisätty Olon ravintoloitsijan Katja Henttusen kommentit.