Malesia epäilee pohjoiskorealaista diplomaattia osallisuudesta Kim Jong-namin murhaan

Poliisi vahvisti Kim Jong-namin kuolinsyyksi myrkyttämisen ja kertoi, että hänen ruumishuoneelleen on yritetty murtautua.

Pohjois-Korea
Poliiseja ja epäillyn kuva tiedotustilaisuudessa.
Malesian poliisi nimesi pohjoiskorealaisdiplomaatin, jota se epäilee osallisuudesta Kim Jong-namin murhaan.Fazry Ismail / EPA

Malesian viranomaiset nimesivät uusia epäiltyjä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin murhatapauksessa. Yksi epäillyistä on Malesiassa toimiva pohjoiskorealainen diplomaatti, toinen taas Pohjois-Korean valtiollisen lentoyhtiön Air Koryon työntekijä. Tämän lisäksi malesialaisviranomaiset nimesivät vielä kolmannen pohjoiskorealaisen epäiltynä osallisuudesta murhaan.

Tutkintaa Malesiassa johtava poliisipäällikkö Khalid Abu Bakar kertoi lisäksi lehdistötilaisuudessa, että neljä aiemmin nimettyä murhaepäiltyä ovat todennäköisesti paenneet Pohjois-Koreaan. Abu Bakar myös ottii kantaa väitteisiin, etteivät myrkkyä Kim Jong-namin kasvoihin hieroneet naiset tienneet, mitä olivat tekemässä.

– Molemmat naiset tiesivät, että heidän hallussaan oleva aine oli myrkyllistä. Emme tosin vielä tiedä, mistä kemikaalista oli kyse, hän sanoi. Abu Bakar myös kertoi naisten harjoitelleen hyökkäystä kahdessa malesialaisessa ostoskeskuksessa ennen hyökkäystä.

Lisäksi Abu Bakar kertoi poliisin tehostaneen vartiointia ruumishuoneella, jossa Kim Jong-namin ruumista säilytetään. Poliisin mukaan syynä tähän on se, että ruumishuoneelle on yritetty murtautua.

Kim Jong-namin murhatapaus on kiristänyt Malesian ja Pohjois-Korean välejä. Malesia on kieltäytynyt luovuttamasta Kim Jong-namin ruumista Pohjois-Korean viranomaisille. Se on lisäksi kutsunut kotiin Pohjois-Korean suurlähettiläänsä. Pohjois-Korean Malesian suurlähettiläs vaati puolestaan tänään keskiviikkona, että Malesian pidättämät Pohjois-Korean kansalaiset tulee vapauttaa.

Sekä Yhdysvallat että Etelä-Korea uskovat Pohjois-Korean olevan vastuussa Kim Jong-namin murhasta.

Lähteet: Reuters