Moni lapsi rakastaa ketsuppia, mutta miltä se maistuu pelkästään? "Liian suolaista!"

Koululaisten sokkotestin voitti yllättäen vähäsuolaisin ketsuppi. Ravitsemusterapeutin mielestä ketsuppia voi syödä hyvillä mielin, kunhan sitä ei lisää joka ruokaan.

ketsuppi
Ketsupit lasten makutestissä
Ketsupit lasten makutestissä

Ketsuppia kuluu lapsiperheissä usein yli suositusten. Kaupassa voi kuitenkin kiinnittää huomiota ketsupin suolapitoisuuksiin.

Mutta mikä ketsupissa maistuu? Laitoimme tamperelaisen Tesomajärven 6B-luokan testaamaan neljää eri merkkiä. Voittaja Ylen uutiskummiluokan sokkotestissä oli yllättäen ketsuppi, jossa oli vähiten sokeria ja suolaa.

Testi oli haastava.

– En oikein tykkää ketsupista pelkästään, huokaa Ella Palojärvi monen luokkatoverinsa lailla.

Ketsupit arvosteltiin yksittäin asteikolla 1-5. Kun kaikkien arviot huomioitiin, päätyi voittajaksi kotimainen ketsuppi, jossa oli vähemmän sokeria ja suolaa. Yksi oppilas arvioi sen maistuvan liian paljon tomaatilta, mutta monet olivat samaa mieltä kuin Eero Janhunen.

– Muut oli liian suolaisia. Viimeinen oli paras!

Makutestin tulokset selviävät myös videolta.

Ravitsemuksen kannalta ketsupin voisi unohtaa

Tesomajärven koulun kuutoset käyttävät ketsuppia lähinnä makaronilaatikon ja ranskalaisten kanssa. Ravitsemusterapeutti Katja Karppinen ei suosittele ketsuppia ihan jokapäiväiseen ruokavalioon, mutta ei pidä ketsuppia pahana mausteena maltillisesti käytettynä.

– On hyvä miettiä kuinka paljon ja kuinka usein se lautaselta löytyy. Ruokalusikallinen satunnaisessa käytössä on hyvä.

Ravitsemusterapeutti kehottaa pyrkimään monimuotoiseen ruokavalioon, etteivät kaikki ruoat maistuisi ketsupilta. Jos tuntuu siltä, että lapsi pyytää kaikkeen ketsuppia, on keskustelun paikka.

– Voisi miettiä vaikka sellaista systeemiä, että perheen kanssa sovitaan, mihin ruokaan ketsuppia laitetaan, Karppinen vinkkaa.