1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaskisista se alkoi, nyt Wikipediassa on yli 400 000 suomenkielistä artikkelia

Suomalaiset ovat poikkeuksellisen aktiivisia Wikipedian käyttäjiä. Tasan 15 vuotta sitten julkaistu ensimmäinen artikkeli käsitteli pientä Pohjanmaan rannikkokaupunkia.

Wikipedia
Teemu Perhiö ja Heikki Kastemaa.
Suomenkielinen Wikipedia on 15-vuotias. Millaista on ylläpitää vapaaehtoisvoimin tällaista tietopankkia ja miten Wikipedia taistelee mm. väärän tiedon levittämistä vastaan? Vieraina Heikki Kastemaa, toimittaja, Wikimedia Suomen hallituksen pj. sekä Teemu Perhiö, valtiotieteen opiskelija, Wikimedia Suomen hallituksen jäsen.

Suomenkielinen Wikipedia syntyi 21. helmikuuta 2002. Joku kirjoitti artikkelin Kaskisten pienestä kaupungista.

– Ei ole tiedossa, miksi ensimmäinen artikkeli käsitteli juuri Kaskisia. Ehkä kirjoittaja oli sieltä kotoisin, arvaa Heikki Kastemaa Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Kastemaa on Wikimedia Suomen hallituksen puheenjohtaja ja innokas Wikipedian päivittäjä.

– Suomessa on noin 80 erittäin aktiivista Wikipedian muokkajaa. Se tarkoittaa sitä, että he tekevät yli sata muokkausta kuukaudessa. Kaikkiaan Wikipediaa päivittää säännöllisesti lähes 500 suomalaista, selittää toinen wikiaktiivi Teemu Perhiö.

Wikipedian idea on pysynyt samana koko sen olemassa olon ajan. Artikkeleita voi kirjoittaa kuka tahansa, kuka tahansa saa niitä myös muokata. Ja tähän perustuu Wikipedian luotettavuus.

– Mitä enemmän Wikipedialla on käyttäjiä, sitä luotettavampaa myös tieto on, selittää Perhiö.

Ei vakavaan tiedonhakuun

Wikipedian logiikka perustuu siihen, että joku aina huomaa väärän tiedon ja korjaa sen. Tässä mielessä suomenkielinen Wikipedia on suhteellisen toimiva. Suomalaiset ovat nimittäin maailman mittakaavassa varsin aktiivisia Wikipedian käyttäjiä. Wikipedia ilmestyy kaikkiaan 284 kielellä ja Suomi on julkaistujen artikkeleiden määrässä laskettuna peräti sijalla 22. Tällä hetkellä Wikipediasta löytyy noin 400 000 suomenkielistä artikkelia.

Umpiluotettavana suomenkielistäkään Wikipediaa ei silti voi pitää.

– Vakavassa tiedonhaussa Wikipediaa ei kannata käyttää, mutta arkisten asioiden tarkistuksessa se on hyvä väline, Teemu Perhiö sanoo.

Wikiepedia-tiedon rajoitukset ovat aika hyvin tiedossa muun muassa kouluissa, joissa opettajat yleensä valistavat oppilaita käyttämään muitakin lähteitä. Wikiaktiivit Teemu Perhiö ja Heikki Kastemaa kehuvat suomalaisia kriittisiksi lukijoiksi ja kannustavat ihmisiä Wikipedian muokkaukseen.

Lue seuraavaksi