Huumekaupassa uusi ilmiö: Nettimyyjät lahjoittavat ilmaisia LSD-lappuja kaupan kylkiäisenä viattomasti kuin tikkareita

Huumeiden saatavuuden paraneminen näkyy myös THL:n tilastoissa.

huumeet
Värikäs
LSD-lappuja.Tulli

LSD:n määrät ovat kasvussa huumeiden nettikaupassa. Keskusrikospoliisin mukaan kauppiaat ujuttuvat varsinaisen tilauksen joukkoon ilmaisia LSD-lappuja saadakseen uusia asiakkaita.

– Näyttäisi siltä, että näitä LSD-lappuja annetaan aluksi eräänlaisina kaupan kylkiäisinä. Laput ovat yleensä postimerkin kokoisia ja niitä on helppo lähettää, kertoo erikoistutkija Jari Leskinen KRP:stä.

Kun asiakas on saatu kokeilemaan ilmaisnäytettä, aineesta aletaan jatkossa periä hintaa. Muussa nettikaupassa ilmaiset kylkiäiset ovat melko yleisiä. Esimerkiksi keräilypuolella myyjät voivat lähettää vastaanottajalle paketin mukana tikkareita, tarroja tai suklaapatukan.

Huumausaineiden myynnin siirtyminen entistä enemmän verkkokauppaan huolestuttaa. Huumekauppaa käydään netissä esimerkiksi salatussa Tor-verkossa.

– Huumeet löytävät tiensä peräkyliinkin, joissa ei aiemmin ole ollut kauppiaita. Vaarana on, että huumeiden ensikäyttö tulee kasvamaan voimakkaasti, koska aineiden saatavuus on helpottunut, arvioi Leskinen.

Amfetamiinin maa

Nettikauppa ei ole korvannut perinteista katukauppaa vaan tullut sen rinnalle. Amfetamiinin käytössä Suomi on Euroopan kärkimaita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on seurannut huumejäämiä jätevesissä (siirryt toiseen palveluun) muutaman vuoden ajan. THL:n mukaan Kotkassa ja Lahdessa kulutus on suurempaa kuin kaupunkien koosta voisi olettaa. Kotkassa amfetamiinia käytetään enemmän kuin esimerkiksi Lappeenrannassa.

– Amfetamiinin, ekstaasin, kokaiinin ja metamfetamiinin käyttö on kasvussa. Huumetilanne ei ole mennyt ainakaan parempaan suuntaan, luonnehtii THL:n yksikönpäällikkö Teemu Gunnar.

Huumeet löytävät tiensä peräkyliinkin, joissa ei aiemmin ole ollut kauppiaita.

Jari Leskinen

Suomen huumemarkkinoiden erityispiirteenä voi pitää Subutex-lääkettä. Subutexia on käytetty huumevieroituksessa heroiinin korvaushoitona, mutta monet narkomaanit käyttävät sitä väärin.

– Siksi heroiini on meillä hyvin marginaalinen ilmiö, sanoo KRP:n erikoistutkija Jari Leskinen.

Kannabiskasvatus on yleinen harrastus

Myös kannabiksen kotikasvatus on yleistynyt viidessä vuodessa. Poliisi löysi tammikuussa suuren kannabiskasvattamon yrityskiinteistöstä Kotkassa.

– Kasvattamon koko ja laatu yllättivät, sanoo rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisista.

Tapauksen esitutkinta on kesken, mutta kolme kotkalaismiestä on vangittuna. Ulkona kasvatetun kannabiksen suurimmat takavarikot tehdään Kaakkois-Suomessa.

– Monen poliisitehtävän yhteydessä paljastuu kasvattamo tai muutama kasvi, kertoo Pöyhönen.

Huumerikollisuus pysyy piilossa

Huumekaupassa pyörivän rahan määrää ei pysty tarkasti arvioimaan. Kyse on piilorikollisuudesta, josta vain pieni osa tulee viranomaisten tietoon.

– Takavarikoitujen huumeiden määrät vaihtelevat ja riippuvat poliisioperaatioiden onnistumisesta, sanoo Keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen.

THL:n jätevesitutkimukset vahvistavat saman asian.

– Kun vuoden 2014 tuloksia verrattiin takavarikkotilastoihin, vain noin 10-20 prosenttia käytetyistä aineista saatiin takavarikoitua, kertoo yksikönpäällikkö Teemu Gunnar.

Poliisin mukaan huumemarkkinat muuttuvat myös yhä kansainvälisemmäksi.

– Viranomaistenkin täytyy toimia entistä enemmän yhdessä esimerkiksi Euroopan poliisiviraston kanssa. Täytyy tietää, mitä maailmalla tapahtuu. Huumemaailman ilmiöt heijastuvat ennemmin tai myöhemmin myös Suomeen, toteaa Leskinen.