Kajaanin hyppyrimäki räjäytettiin tuhannen silmäparin seuratessa: "Tosi haikeet fiilikset"

Kajaanin kaupunkimaisema muuttui, kun Vimpelinvaarassa sijainnut huonokuntoinen K60-hyppyrimäki purettiin. Mäki oli aikoinaan Pohjois-Suomen modernein.

mäkihyppy
Kajaanin hyppyrimäki räjäytettiin
Kajaanin Vimpelinvaarassa sijainnut K60-hyppyrimäki räjäytettiin.

KajaaniKaksi jykevää pamahdusta ja osa Kajaanin kaupunkimaisemaa katosi rytisten, kun Kajaanin Vimpelinvaaralla räjäytettiin K60-hyppyrimäki. Kainuun prikaatin Pohjan pioneeripataljoona räjäytti sekä hyppytornin että tuomaritornin.

Hyppyrimäen ja tuomaritornin räjäytystä oli saapunut seuraamaan paikan päälle noin tuhat katsojaa.

– Itse asiassa tosi haikeet fiilikset, tänne liittyy paljon muistoja lapsuudesta. Isän kanssa käytiin täällä, tultiin katsomaan mäkikisoja. Parasta oli se kun sain kuumaa kaakaota kahviosta, kertoo kajaanilainen Raija Heikkinen.

– Haikealta tuo nyt näyttää, kun ei mäkeä enää ole. Olen käynyt pikkupojasta lähtien katsomassa kaikkia kisoja, jatkaa Jarmo Ärjä.

Mäkihyppytornin räjäytystä seurasi tuhatpäinen yleisö
Tuhatpäinen yleisö seurasi mäkihyppytornin räjäytystä.Laura Tolonen / Yle

Kajaanilainen Ärjä tuumii, että hyppyrimäen tilalle voisi tulla vaikka pujottelurinne.

– Tuskin siihen ainakaan mäkeä rakennetaan, hän naurahtaa.

Heikkinen puolestaan toivoo, että paikalla annettaisiin vaan metsän kasvaa.

60-vuotias mäki oli korjauskelvoton

Räjäytykset sujuivat hyvin, molemmat rakennukset kaatuivat kyljelleen sinne minne pitikin.

– Varsinkin hyppyrimäen rakenne hajosi hyvin. Helppo purkaa kun ei ole jännittyneitä rakenteita, vaan se on matalana kokonaan. Huomenna aloitetaan koneella tavaran kierrätykseen kerääminen ja lajittelu. Täytyy kyllä kiittää prikaatia, mainitsee projektipäällikkö Aleksi Nyström Kajaanin kaupungilta.

Alastulorinne puretaan kevään ja kesän aikana. Vielä ei ole tiedossa, tuleeko mäen paikalle tulevaisuudessa jotakin, mutta ainakaan ensi kesänä sinne ei rakenneta mitään.

Hyppyrimäki päätettiin purkaa, koska sen kunto on heikentynyt niin paljon, ettei se ole ollut käytössä enää viime vuoden syksyn jälkeen. Kuntotarkastusraportin mukaan mäki on korjauskelvoton.

Kajaanin mäkihyppytorni
Hyppyrimäki päätettiin purkaa, koska sen kunto on heikentynyt niin paljon.Kimmo Hiltunen / Yle

Vuonna 1957 rakennetussa hyppyrimäessä on aikoinaan järjestetty muun muassa maailmancupin osakilpailuja sekä SM-kisoja. 60-vuotias hyppyrimäki oli aikoinaan Pohjois-Suomen modernein suurmäki.

K60-mäen vieressä olevien pienempien mäkien eli K38:n, K24:n ja K10:n rakenteet kunnostetaan kaupungin toimesta, jotta niitä voi turvallisesti käyttää.

Lue myös: Aika nakersi massiivista maamerkkiä – Kajaanin K60 hyppyrimäki puretaan