1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinsuojelulaki

Keskisuomalainen: Uuteen eläinsuojelulakiin vaatimuksia myös lemmikinomistajille

Eläinsuojelulaissa ollaan kirjaamassa pätevyysvaatimuksia niin ammattimaisille eläintenomistajille kuin lemmikkien haltijoillekin.

Uusi laki asettaa osaamisvaatimuksia myös koiranomistajille. Kuva: Jani Saikko / Yle

Uuteen eläinsuojelulakiin on tulossa kaikkia eläintenpitäjiä koskeva osaamis- ja pätevyysvaatimus, kirjoittaa Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun). Jatkossa myös lemmikkien omistajilla tulisi olla lain mukaan osaamista ja tietoa, joka mahdollistaa eläimen hyvinvoinnista huolehtimisen.

Käytännössä kyse ei olisi kuitenkaan mistään "koira-ajokortin" tapaisesta ideasta vaan nykylainsäädännön selventämisestä. Nykyisessä lainsäädännössä ei suoraan aseteta vaatimuksia eläintenpitäjille.

Ammattimaisten eläintenpitäjien pätevyysvaatimuksista on tulossa erillinen asetus, jonka sisällöstä päätetään erikseen lain voimaantulon jälkeen. Tällä hetkellä ammattimainen eläintenpito edellyttää vain ilmoitusta aluehallintovirastoon ja läänineläinlääkärille. Pätevyysvaatimuksista nykylaissa ei ole mainintaa.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY otti tiistaina kantaa valmisteilla olevaan lakiin. Liiton mukaan nykyinen eläinsuojelulaki on vanhentunut ja uutta lakia kaivataan kipeästi. SEY kuitenkin kritisoi uuden lain valmistelua siitä, että se laittaa eläintuottajien edun eläinten hyvinvoinnin edelle. SEY myös toivoo, että koirien ja kissojen tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä tehtäisiin uudessa laissa pakollista.