1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Afrikka

Tuomioistuin tyrmäsi Etelä-Afrikan hallituksen päätöksen erota kansainvälisestä rikostuomioistuimesta

Etelä-Afrikan ja kansainvälisen rikostuomioistuimen välit kiristyivät toissa vuonna, kun maa ei suostunut pidättämään sotarikoksista epäiltyä Sudanin presidenttiä.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir osallistui toissa vuonna Etelä-Afrikassa Afrikan unionin huippukokoukseen, vaikka hänstä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Etelä-Afrikassa perustuslakituomioistuin on määrännyt hallituksen perumaan päätöksensä, jonka mukaan Etelä-Afrikka eroaa kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä.

Tuomioistuimen mukaan hallitus ei voi päättää yksin asiasta, vaan siitä olisi tullut päättää parlamentissa.

Hallitus lähetti erokirjeen YK:n pääsihteerille hyväksyttämättä sitä etukäteen parlamentilla. Tämä oli perustuslain vastaista ja siten eropäätös ei päde, sanoo tuomari Phineas Mojapelo.

Päätöksestä oli valittanut (siirryt toiseen palveluun) pääoppositiopuolue Democrativ Alliance.

Oikeusministeri Michael Masuta sanoo, että hallitus aikoo yhä erottaa maan ICC:stä. Keinoista se päättää perehdyttyään perustuslakituomioistuimen päätökseen.

Etelä-Afrikan ja kansainvälisen rikostuomioistuimen välit kiristyivät toissa vuonna, kun ICC:n etsintäkuuluttama Sudanin presidentti Omar al-Bashir vieraili Etelä-Afrikassa eikä maa suostunut pidättämään tätä. ICC epäilee Al-Bashiria sotarikoksista.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset