1. yle.fi
  2. Uutiset

Pierettääkö punikkitatti? Syy vatsanväänteisiin voi piillä sokerissa

Sienisokeri aiheuttaa oireita vain pienelle osalle suomalaisista. Heistä useimmat ovat myös laktoosi-intolerantteja eli eivät siedä maitosokeria.

ruokasienet
Kantarelleja ja herkkutatti
Sienisokeri-intoleranssista kärsivän ihmisen suolistosta puuttuu sienisokeria pilkkova entsyymi.Petra Ketonen / Yle

Sienet eivät allergisoi syöjäänsä, näin vakuuttaa Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

Vuosikymmenen liiton neuvonnassa ja toisen vuosikymmenen iho- ja allergiasairaalassa työskennellyt Vuorenmaa kertoo törmänneensä asiantuntijaurallaan vain kerran epäilyyn sienisokeriallergiasta.

– Oikeastaan emme voi puhua edes allergiasta, vaan mieluumminkin yliherkkyydestä. Kysymys on sienisokeri-intoleranssista, jossa oireet ovat vatsan vääntely ja ilmavaivat, Vuorenmaa sanoo.

Enemmän kuin sienisokeri-intoleranssista olisin huolissani siitä, että ihmiset tunnistaisivat syötävät sienet myrkyllisistä.

Anne Vuorenmaa

Sienisokeri aiheuttaa osalle ihmisiä voimakkaita vatsanväänteitä ja huonovointisuutta. Sienten välillä on isoja eroja sokeripitoisuuksissa, esimerkiksi suppilovahveroissa sokeria on vähän, kantarelleissa paljon. Yksi sieni voi aiheuttaa oireita ja toinen ei, Anne Vuorenmaa toteaa.

Sienisokeri-intoleranssista kärsivän ihmisen suolistosta puuttuu sienisokeria pilkkova entsyymi. Puutos aiheuttaa oireilua.

– Suomessa oireilu on erittäin harvinaista. Sitä esiintyy enemmän Grönlannissa ja Pohjois-Amerikassa. Siellä ihmisillä on todettu geenipuutos liittyen sienisokeriin, Vuorenmaa kertoo.

Syötävän tunnistaminen tärkeää

Vuorenmaan mukaan sieniharrastajat voivat rauhassa jatkaa herkullista harrastustaan.

– Sienisokeria on 0,13 - 17 grammaa kilossa tuoreita sieniä. Se on pieni määrä.

– Enemmän kuin sienisokeri-intoleranssista olisin huolissani siitä, että ihmiset tunnistaisivat hyvin syötävät sienet myrkyllisistä, Vuorenmaa toteaa.

Trehaloosin (siirryt toiseen palveluun) eli sienisokerin imeytymishäiriöstä kärsii Astma- ja allergialiiton mukaan suomalaisista 1 - 2 prosenttia. Heistä useimmat ovat myös laktoosi-intolerantteja. Lääkäreiden vastaanotoille saakka oireista kärsivät hakeutuvat kuitenkin erittäin harvoin.

Lue seuraavaksi