Saksan populistipuolueen suosio laski – "Yksi syy Trump"

Sosiaalidemokraattinen puolue SPD kolkuttelee puolestaan edelleen aivan liittokansleri Angela Merkelin CDU:n kannoilla, tuore mielipidekysely kertoo.

Saksan politiikka
Frauke Petryn kasvokuva.
AFD:n puheenjohtaja Frauke Petry.Kay Nietfeld / EPA

Saksassa oikeistolaisen populistipuolueen AfD:n suosio on laskenut selvästi, kertoo tuore mielipidekysely. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkimuslaitos Forsan tekemän kyselyn mukaan AfD eli Vaihtoehto Saksalle -puolue on menettänyt neljässä viikossa kolmanneksen kannatuksestaan. Puoluetta kannattaa nyt kahdeksan prosenttia kyselyyn vastanneista, kun edellisessä kyselyssä kannatus oli 12 prosenttia.

Kannatuslukema on pienin seitsemään kuukauteen.

Forsan johtaja Manfred Güllner arvioi, että yksi syy kannatuksen laskuun on se, ettei AfD tätä nykyä juuri voi kerätä pisteitä pakolaiskriisillä. Toinen on huoli Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin "kaoottisesta johtamisesta", jota ensin tervehdittiin tyytyväisinä, Güllner uskoo.

Osansa on myös AfD:n sisäisillä kiistoilla.

Merkel niukasti Schulzia suositumpi

Kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel on kyselyn mukaan hitusen kasvattanut suosiotaan verrattuna sosiaalidemokraattien kansleriehdokkaaseen Martin Schulziin.

Vastaajista 39 prosenttia kannattaa Merkeliä liittokansleriksi ja 36 prosenttia Schulzia. Merkelin kannatus on on noussut viime viikosta prosenttiyksikön ja Schulzin laskenut saman verran.

Forschungruppe Wahlen -tutkimuslaitoksen perjantaina julkistamassa kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) Schulz oli Merkeliä suositumpi kansleriehdokas.

Sosiaalidemokraatit ovat myös puolueena aivan Merkelin CDU:n kannoilla. Kyselyn mukaan SPD:tä tukee 31 prosenttia ja CDU:ta 34 prosenttia vastaajista. Molempien kannatus on pysynyt ennallaan viime viikkoon verrattuna.

Vasemmistolaisen Linken kannatus on 8 prosenttia, vihreiden 7 prosenttia ja liberaalipuolue FDP:n kuusi prosenttia. Äänikynnys parlamenttiin on 5 prosenttia.

Liittopäivävaalit järjestetään syyskuussa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset