Eläkeläispariskunta perustaa kotiinsa mummo- ja ukkikommuunin – yhteisöasuminen kiinnostaa ikääntyviä

Outokumpulaiset Olli ja Eeva Leena Saikkonen haluavat samanhenkisiä kavereita vanhuuden päivilleen.

kommuunit
Muurajan tila Outokummussa. Pohjapiirrustus mummokommuunia varten.
Mummo- ja ukkikommuunin pohjapiirustus, jonka on piirtänyt rakennusinsinööri Teija Kokko.Olli ja Eeva Leena Saikkonen

– Meitä suurten ikäluokkien ihmisiä on niin paljon, että ei tästä tulisi yhtään mitään, jos me kaikki samanaikaisesti heittäytyisimme selällemme ja sanoisimme, että hoitakkee minnuu, tokaisee Olli Saikkonen.

Outokumpulainen eläkeläispari Olli ja Eeva Leena Saikkonen on muuttamassa yli sata vuotta vanhaa hirsikotitaloaan mummo- ja ukkikommuuniksi Pohjois-Karjalassa.

– Ensin puhuimme itsepalveluvanhainkodista, mutta emme sittenkään halunneet missään nimessä mitään laitokseen viittaavaa statusta, kertoo Eeva Leena Saikkonen.

Käytännössä Muurajan mummo- ja ukkikommuunissa asuu tulevaisuudessa noin kymmenen senioria keskenään, Olli ja Eeva Leena mukaan lukien.

Olli ja Eeva Leena Saikkonen perustavat Outokumpuun mummo- ja ukkikommuunin.
Olli ja Eeva Leena Saikkonen.Risto Lehikoinen

– Olemme aina haaveilleet kommuuniasumisesta ja toivoneet, että saisimme kanssamme asumaan samanhenkisiä kavereita, jotka haluavat jotain samantyyppistä loppuelämäänsä, Eeva Leena Saikkonen kertoo.

Perhehoito osaksi kommuunin arkea

Pääasiassa asukkaat tulevat olemaan omatoimisia senioreita, mutta perhehoitokurssille osallistuminen mahdollistaa myös arjessaan apua tarvitsevien muuton Saikkosten kämppäkavereiksi.

– Innostuimme myös ajatuksesta, että voisimme olla tällaisen "perheen" äitinä ja isänä ja kommuuniin voisi ottaa asumaan myös henkilöitä, jotka tarvitsevat jo enemmän apua.

Kurssille osallistuu pariskunnan lisäksi perheen vanhin tytär Mataleena, josta tulee uuden kommuuniyrityksen johtaja.

– Ne ihmiset, jotka tarvitsevat perhehoitoa, tulevat meille sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissopimuksella ja maksavat meille hoito- ja kustannuskorvausta, mutta samalla tavalla he elävät kanssamme perheenjäsenenä niin kuin muutkin asukkaat, sanoo Eeva Leena Saikkonen.

Muurajan tila Outokummussa, josta Saikkoset tekevät mummokommuunin.
Outokummun Alavin kylässä sijaitsevasta Muurajan tilasta tulee mummo- ja ukkikommuuni.Olli ja Eeva Leena Saikkonen

Tutkimus: Ikääntyvät haluavat asua yhteisöllisesti

Saikkosten arvion mukaan kotitalon kunnostaminen jatkuu vielä jopa kuusi vuotta, mutta ensimmäiset uudet asukkaat voisivat kuitenkin muuttaa kommuuniin jo elokuun aikana.

Kokonaisuudessaan vanhan hirsitalon remontoimiseen ja muihin kuluihin uppoaa noin 300 000 euroa: niistä 96 000 euroa tulee Joensuun seudun Leader –yhdistykseltä.

Joensuun seudun Leader –yhdistyksen toiminnanjohtaja Antero Lehikoinen kertoo, että Saikkosten ideoimalle kommuuniasumiselle on selkeä tarve alueella elävillä vanhuksilla.

Lehikoisen arvio kommuuniasumisen tarpeellisuudelle on varsin osuva, sillä Ilmarisen ja Vanhustyön keskusliiton vuoden alussa tekemän Asuminen ja yhteisöllisyys -verkkotutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhteisöllinen asuminen kiinnostaa joka kolmatta ikääntyvää ihmistä.

Kyselyyn vastanneet kertoivat, että eniten yhteisöllisessä asumisessa kiinnostavat turvallisuus, esteettömyys ja mahdollisuus saada apua arkeen kohtuuhinnalla. Myös yhteinen arjen tekeminen kiinnostaa.