Kurkkua ja tomaattia riittää – usko kotimaisiin vihanneksiin on korkealla Närpiössä

Vaikka Etelä-Euroopan satotappiot aiheuttivat kurkkupulaa, nyt sitä taas saa. Närpiössä tuotetaan suurin osa kotimaisesta kurkusta ja tomaatista.

vihannekset
Tomaatit vielä raakoina
Jarkko Heikkinen / Yle

Vihannestuotannostaan tunnetussa Närpiössä kurkut pyörivät vinhaa vauhtia hihnalla. Kauaa ne eivät 50 metriä pitkällä hihnalla ole, sillä työntekijät pakkaavat ne laatikoihin ja matka jatkuu nopeasti kauppojen vihannesosastoille.

– Kyllä ne tänään lähtee liikkeelle, aamuyöstä ovat sitten keskusliikkeiden varastoissa ja sieltä sitten päätyvät kauppoihin viimeistään huomenaamulla, kertoo Osuuskunta Närpiön vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbacka.

Kotimaista tomaattia ja kurkkua riittää tällä hetkellä hyvin, vaikka niukkuudesta on kärsitty.

Tammikuussa kärsittiin tomaatti- ja kurkkupulasta, joka johtui Etelä-Euroopan kylmien säiden aiheuttamista satotappioista. Kovan kysynnän takia erityisesti kotimaisesta tomaatista on ollut ajoittain niukkuutta.

Stefan Skullbackan mukaan tarjonta kuitenkin riittää vielä kattamaan kysynnän.

Kurkkuja hihnalla
Närpiöläisiä kurkkuja matkalla maailmalle.Jarkko Heikkinen / Yle

Tuotekehityksellä kovassa kilpailussa

Vihannesmarkkinoiden menekkiä piristävät uutuustuotteet. Närpiöstäkin niitä on tämän vuoden aikana tulossa, kuten esimerkiksi pienempi snacks-kurkku, joka sopii naposteluun.

Kilpailu vihannesmarkkinoilla on kovaa erityisesti ulkomaisten tuotteiden kanssa. Skullbackan mukaan kotimainen kurkku on kuitenkin vielä markkinajohtaja.

– Tuotekehitys on ratkaisevassa osassa kilpailussa. Samalla uudistetaan myös pakkausmateriaaleja. Pitää olla hereillä kyllä koko ajan, Skullbacka kertoo.

Skullbackan mukaan vihannesten kasvatusalalla näkyvät ovat hyvät, vaikka markkinatilanteet vaihtuvat todella nopealla tahdilla. Monilla kasvihuoneilla on rakenteilla tällä hetkellä lisää pinta-alaa.

– Kyllä kasvispuoli on tällä hetkellä pop ja me uskotaan kovasti näihin meidän tuotteisiin. Pitää olla koko ajan valppaana ja yrittää etsiä uusia lajikkeita, Skullbacka toteaa.