Ulkoministeriön päällikkö arvostelee Venäjän valeuutissivustoa: "Epäoikeudenmukaisia" uutisia leimattu valeuutisiksi

Informaatiovaikuttamista, joka ei yhtään selvennä keskustelua, sanoo ulkoministeriössä työskentelevä päällikkö uudesta venäläissivustosta.

Ulkomaat
kuvakaappaus Venäjän ulkoministeriö uusilta verkkosivuilta.
kuvakaappaus Venäjän ulkoministeriö uusilta verkkosivuilta

Venäjän ulkoministeriö avasi tiistaina verkkopalvelun ulkomaisista uutisista, joita Venäjä pitää valheellisina tai epäoikeudenmukaisina.

– Venäjän lännessä tekemiä toimia kritisoivia juttuja näyttäisi olevan muutama. On pantu fake- eli valeleima päälle ja todettu, että niissä oleva tieto on Venäjän mielestä epäoikeudenmukaista, ei se ehkä valetta ole, arvioi päällikkö Vesa Häkkinen ulkoministeriön ajankohtaisviestinnästä pikavilkaisun jälkeen.

Häkkinen muistuttaa, että valeuutisten oikaisua tehdään jo eri tahojen toimesta, ja se on tarpeen, sillä varsinkin netissä liikkuu paljon valheellista tietoa.

Venäläissivuston tarkoitusta hän ei kuitenkaan ymmärrä, vaikka "Venäjästäkin liikkuu varmasti virheellistä tietoa."

Venäjä on itse levittänyt väärää tietoa

Sen sijaan Häkkinen pitää sivuja yhtenä uutena informaatiovaikuttamisen välineenä, joka ei selvennä keskustelua yhtään.

– Fakta varmaan on se, että Venäjä itse on omalla toiminnallaan ollut aiheuttamassa sitä, että nettikeskustelu on sitä mitä on. He ovat aika paljon käyttäneet disinformaatiota omassa viestinnästään niin virallisia kuin epävirallisia kanavia pitkin.

Informaatiovaikuttaminen Suomea kohtaan on Häkkisen mukaan tällä hetkellä "lepotilassa." Tilanne saattaa muuttua Häkkisen mukaan nopeastikin, yhden päivän aikana.

– Nyt on vähän aikaa ollut rauhallista. Siinä on varmaan syynä osin tämä maailmantilanne. Se mitä Yhdysvalloissakin on presidentin ympärillä tapahtunut, on vaikuttanut siihen, miten suuret mediat kirjoittavat vaikkapa valeuutisista. Suomen osalta tilanne on reservissä eli lepää. Ei se varmasti kokonaan ole loppunut.

Lue myös: Venäjän ulkoministeriö avasi valeuutisia paljastavan sivuston – "Myös Venäjän näkökulma asioihin"