Poikkeuksellinen ruuhka Tampereella: osa murtumapotilaista odottanut leikkausta yli 4 vuorokautta

Liukastumisista aiheutuneen ruuhkan purkuun on valjastettu kahdeksan leikkaussalia. Tampereen yliopistollinen sairaala on joutunut perumaan kiirettömiä aikoja.

luunmurtumat
Kipsausta
Pyry Sarkiola / Yle

Katujen ja pihojen liukkaus näkyy Tampereen yliopistollisessa sairaalassa poikkeuksellisena murtumapotilaiden ruuhkana. Yli 40 potilasta on odottanut päivystysleikkausta jo toista päivää, kertoo tuki- ja liikuntaelinkirurgian vastuuyksikön johtaja Heikki Mäenpää.

– Eilen meillä oli 41 potilasta odottamassa leikkausta ja tänään aamulla heitä oli 43. Eilisen illan aikana meille tuli vielä 10 potilasta lisää. Pisimmät odotusajat ovat olleet valitettavasti yli 100 tuntia, Mäenpää kertoo.

Tilanne alkoi kasaantua jo viime viikon lopulla, kun keli lauhtui. Tiet ja kadut muuttuivat monin paikoin liukuradaksi.

– Joudumme tekemään kiireellisyysarvioita. Lievemmin vammautuneet joutuvat odottamaan hoitoa pidemmän aikaa. Osa potilaista on odottanut hoitoa kotona.

Tyypillisesti odottajiksi valikoituvat nilkka- ja rannemurtumista kärsivät potilaat. Vakavammin loukkaantuneilla on ollut useita murtumia ja myös selkärangan ja lantion murtumia.

Koko sairaala mukana talkoissa

Hoidon pitkittyminen voi pahimmillaan altistaa komplikaatioille; tulehduksille, veritulpille ja yleiskunnon huononemiselle. Mäenpää korostaa, että jos potilaalla on riskitekijöitä, hoito priorisoidaan ensimmäisten joukkoon.

– Emme me potilaitten terveyttä tällaisissa tilanteissa vaaranna.

Sairaala on vastannut ruuhkaan järjestämällä lisää leikkaussaleja sekä lisännyt paikkoja vuodeosastoille. Sairaala on joutunut perumaan suman vuoksi kiirettömiä leikkaus- ja poliklinikka-aikoja.

– Me olemme aloittaneet ruuhkan purun. Esimerkiksi tänään ja huomenna on käytössä kahdeksan leikkaussalia. Tämä tarkoittaa, että myös muilta erikoisaloilta on jouduttu perumaan potilaita, jotta me saamme päivystysleikkaukset hoidettua. Käytännössä koko sairaala on talkoissa mukana.

Lumipeite ja kelin pakastuminen ovat vähentäneet sisään tulevien potilaiden määrää. Mäenpään mukaan tavoite on, että ennen ensi viikon hiihtolomaa ruuhka olisi purettu.

Mäenpää toivoo hartaasti, että ihmiset ottaisivat liukkaan kelin huomioon liikkuessaan.

– Kun sitä aamun lehteä lähdetään hakemaan postilaatikolta, niin sandaalit tai crocsit eivät ole paras jalkine. Ja kun liikutaan liukkaalla, pitäisi keskittymisen olla kävelyssä eikä esimerkiksi älypuhelimessa.