Häkämies: EK ei ole kärjistänyt tilannetta – "Hyvää aikaa sopimuksista irtautumiselle ei olisi ollutkaan"

EK:n toimitusjohtaja sanoo, että liittokierrokselta tavoitellaan samoja asioita kuin hallituksen peräänkuuluttamasta Suomen palkkamallista.

politiikka
Jyri Häkämies
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Työmarkkinoilla on kuohunut sen jälkeen kun Elinkeinoelämän keskusliitto irtisanoi viime viikolla yksipuolisesti useita keskusjärjestöjen välisiä sopimuksia. Toimitusjohtaja Jyri Häkämies kuitenkin kiistää, että EK olisi kärjistänyt tilanteen työmarkkinoilla.

– Emme halunneet, emmekä mielestäni kärjistäneet. Vuosi sitten uusimme sääntömme, jonka mukaan emme enää tee keskusjärjestösopimuksia. Loogisena jatkona ilmoitimme, että nyt luovumme niistä, Häkämies sanoi Ylelle keskiviikkona.

– Hyvää aikaa ei varmasti olisi ollutkaan. Jos olisimme tehneet luopumisilmoituksen kilpailukykysopimusneuvottelujen aikana, olisi sanottu että vaikeutamme niitä neuvotteluja, Häkämies vastasi kysymykseen ajankohdasta.

Viesti on erilainen kuin EK:n entisellä työmarkkinajohtajalla Lasse Laatusella, jonka mukaan sopimusten irtisanominen olisi ollut syytä jättää myöhemmin arvioitavaksi.

– Siinä ei olisi kukaan menettänyt yhtään mitään. Päinvastoin, oltaisiin vältetty tilanteen kärjistyminen, Laatunen totesi keskiviikkona Yle Radio yhden Ykkösaamussa.

Häkämies: Liittokierros todennäköinen

Pääministeri Juha Sipilä ja työmarkkinajärjestöjen johtajat keskustelivat aamupäivällä jo kuopatuksi julistetusta Suomen mallista, jonka etsimisestä Metsäteollisuus irtautui viime viikolla. Mallissa etenkin vientialat määrittäisivät suomalaisten palkankorotuksille ylärajan.

EK:n viesti pääministerille oli, että nyt edetään kohti liittokierrosta. Häkämies sanoo, että liittokierrokselta tavoitellaan samoja asioita kuin hallituksen peräänkuuluttamasta Suomen palkkamallista.

– Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että liittokierros on se tie. Sillä tavoitellaan samoja asioita, työllisyyttä parantavaa ratkaisua, joka tehdään liittokohtaisesti, Häkämies sanoi.