Valinnanvapauskokeilu pääsee viimein käyntiin Hämeenlinnassa

Asiakasportaaliongelmien viivästyttämä valinnanvapauskokeilu alkaa tänään Hämeenlinnassa. Kokeilussa Lammin, Tuuloksen ja Jukolan asukkaat voivat valita hoidon joko terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkärillä.

Hämeenlinna
Erikoislääkäri Saija Pesonen
Erikoislääkäri Saija Pesonen Lammin terveyskeskuksesta sanoo, että muutoksessa potilaiden tiedot saattavat pirstaloitua moneen paikkaan.Antti Ruonaniemi / Yle

Tiedotteet kokeiluun mukaan päässeille kuntalaisille postitetaan tänään torstaina ja ne saapuvat koteihin lähipäivinä, kertoo Hämeenlinnan kaupunki nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Hämeenlinnan kokeilun erikoisuutena on se, että potilas voi vaihtaa palvelun tarjoajaa 30 päivän välein. Yleensä valinta tehdään vuodeksi.

– Voi olla mahdotonta rumbaa, naurahtaa erikoislääkäri Saija Pesonen Lammin terveyskeskuksesta.

– Se voi olla myös ongelma, koska potilaiden tiedot saattavat pirstaloitua moneen paikkaan. Potilaalle jää aika kova vastuu, että tietää mitä on tutkittu missäkin. Kaikki ei enää näy yhdestä paikasta, mikä voi johtaa turhiin tutkimuksiin, joissa palaa rahaa, vakavoituu Saija Pesonen.

Valinnanvapauskokeilussa kokeiluun kuuluva kuntalainen saa valita perusterveydenhuoltoon liittyvät lääkärin ja hoitajan palvelut miltä tahansa kokeilussa mukana olevalta palveluntuottajalta. Valittaviin palveluihin kuuluvat yleislääkärin, sairaanhoitajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanottopalvelut ja näihin liittyvät laboratorio- ja röntgentutkimukset sekä sosiaaliohjaajan palveluja.

Emme rahasta!

Valinnanvapautta on kritisoitu paitsi potilastietojen mahdollisella pirstoutumisella, myös epäilyllä, jonka mukaan yksityiset lääkärit rahastavat kuntapotilailla. On arveltu, että yksityiset lääkärit hoitavat hyvin omalla rahalla tulevat potilaat, mutta yhteiskunnan maksamat potilaat hoidetaan kiireellä ja huonommin.

– Ei pidä paikkaansa, vakuuttaa yksityislääkärinä Lammilla toimiva Juho Nummenmaa.

– Asia on toisinpäin. Itse pidän tätä tilannetta hienona. Kun tulee kunnan maksamia potilaita, voin hoitaa heitä siten, että minun ei tarvitse miettiä kuinka kauan aikaa käytän, tai mitä se maksaa potilaalle, tai onko hänellä varaa maksaa.

Tähän mennessä kokeiluun ilmoittautuneita palveluntuottajia ovat Ilveskodin terveysasema, Mehiläisen Oma Lääkärisi Hämeenlinna, Juho Nummenmaa / Mainiemen Vastaanotot, Linnan Klinikka Oy Tuulosen toimipisteellä sekä Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveysasemat.

Palveluntuottajaksi voi ilmoittautua myös kokeilun aikana.

Myönteisiä arvioita

Hämeenlinna on yksi viidestä alueesta, jolla valinnanvapautta kokeillaan. Mukana on 18 000 kuntalaista. Yksityislääkäri Juho Nummenmaa on lähtenyt valinnanvapauskokeiluun innolla mukaan.

– Pitkän linjan yleislääkärinä, olen aina kannattanut sitä, että ihmiset saisivat itse valita hoitavan lääkärin. Suomessa tilanne on ollut poikkeuksellinen Länsi-Eurooppaan verrattuna, missä ihmiset ovat kautta aikojen saaneet itse valita lääkärinsä. Nyt kun se tulee tänne, muutos on niin hieno, että olisi, jos ei synti, niin ainakin häpeä olla lähtemättä mukaan.

Myös terveyskeskuksessa suhtaudutaan muutokseen pääosin myönteisesti.

– Vaikka pirstaloitumisongelmia voi tulla, valinnanvapauskokeilu vapauttaa meilläkin resursseja. Se on tietysti potilaan etu, kun hoitoon pääsy nopeutuu ja palvelu paranee, miettii Lammin terveyskeskuksen erikoislääkäri Saija Pesonen.

Kaupungin järjestämissä infotilaisuuksissa pääsee kysymään valinnanvapauskokeilusta ja valinnan tekemisestä. Tilaisuuksissa voi saada myös opastusta valintaportaalin käytössä.