Oscarit jaetaan ensi yönä – tuleeko kisasta taas valkoisten miesten juhla?

Afroamerikkalaiset Oscar-ehdokkaat voivat menestyä tämänvuotisessa Oscar-kisassa.

Oscar-palkinto
Manchester by the Sea -elokuva.
K Films Manchester LLC

Suurin osa suomalaisista nukkuu, kun Los Angelesissa alkaa tapahtua. Yle Teemalla sitä vastoin valvotaan. Kanavalla alkaa suora Oscar-lähetys punaiselta matolta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello kaksi. Varsinaiseen palkintogaalaan päästään puoli neljältä aamulla.

Tärkeimmät palkinnot jaetaan parhaasta elokuvasta, ohjauksesta sekä mies- ja naispääosasta, mutta suomalaiset voivat jännittää myös vieraskielisen elokuvan Oscaria. Ehdolla on nimittäin kaksi Pohjoismaata, Ruotsi ja Tanska. Martin Zandvlietin Land of Mine kertoo saksalaisnuorukaisista, jotka joutuvat miinanraivaukseen toisen maailmansodan päätyttyä Tanskassa. Hannes Holmin Mies, joka rakasti järjestystä on puolestaan mielensäpahoittaja-henkinen komedia Ruotsista.

Veikkauksissa Isäni Toni Erdmann on tosin vahvoilla, vaikka moni uskoo, ettei saksalainen komedia voi menestyä Oscar-kisoissa varsinkaan kun siitä puuttuvat natsit.

Toistuuko vanha kaava?

Oscareissa koetaan harvoin suuria yllätyksiä. Amerikkalaisen Damien Chazellen, 32, musikaalielokuva La La Land täyttää suuren yleisön romantiikan nälkää, ja on todennäköistä, että elokuva putsaa ennakko-odotusten mukaan pöydän. On toinen juttu, meneekö parhaan ohjaajan palkinto Chazellelle. Siitä kilpailee myös afroamerikkalainen Barry Jenkins, joka on ohjannut kriitikot hurmanneen elokuvan Moonlight.

Oscar-historiassa Jenkins on harvoja afroamerikkalaisia ehdokkaita, ja koko kisaa on haukuttu viime vuosina valkoisten miesten sisäpiiritapahtumaksi.

Chazellen ja Jenkinsin ohella ohjaajista on nostettu ennakkoon esiin amerikkalainen Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea) sekä kanadalainen Denis Villeneuve (Arrival).

Kaikkien neljän ohjaajan elokuvat kisaavat myös parhaan elokuvan Oscarista.

Näyttelijöistä voittajiksi on povattu muun muassa Casey Affleckiä (Manchester by the Sea), joka kisaa parhaasta miespääosasta sekä Natalie Portmania (Jacky), joka kilpailee parhaasta naispääosasta. Dev Patel (Lion) ja Viola Davis (Fences) ovat ennakkosuosikkeja parhaan sivuosan sarjassa.

Oscar-gaala pidetään Hollywood & Highland -viihdekeskuksessa. Satoja miljoonia tv-katsojia keräävän tapahtuman juontaa amerikkalainen talk show -tähti Jimmy Kimmel.

*Lue myös: *

La La Land on kuin luotu Oscar-rohmuksi – Ryan Goslingia lukuun ottamatta

Oscar-pystejä ei saa myydä – ellei yhden dollarin kauppasumma riitä