Hyppää sisältöön

Tutkijat löysivät planeettajärjestelmän, jossa voi olla elämän edellytyksiä

Suomalaistutkija Mikko Tuomi löysi muutama vuosi sitten todisteita samankaltaisesta planeettajärjestelmästä.

Nasan teleskooppi on löytänyt seitsemän eksoplaneetan järjestelmän. Planeetat ovat liki Maan kokoisia. Kuva: NASA

Tähtitieteilijät kertovat löytäneensä planeettajärjestelmän, jossa seitsemän maapallon kokoista planeettaa kiertää tähteään. Osalla planeetoista voi olla pinnallaan vettä. Trappist-1-niminen tähti ja sen planeetat sijaitsevat 40 valovuoden päässä aurinkokunnasta.

Planeetat löytyivät kansainvälisellä yhteistyöllä. Belgialainen tutkijaryhmä on alunperin havainnoinut Trappist-1:tä. He löysivät planeetoista kolme. Muut huomattiin, kun Nasa teki siitä havaintoja Spitzer-avaruusteleskoopillaan.

Planeetoista ainakin kuuden uskotaan olevan kiviplaneettoja.

Kolmen pintalämpötila vaihtelee nollan ja sadan asteen välillä. Nasan mukaan näillä planeetoilla voi olla pinnallaan vettä nestemäisessä muodossa. Ne ovat siis hyviä ehdokkaita planeetoiksi, joilla on kehittynyt elämää.

Trappist-1:n lasketaan olevan ainakin 500 miljoonan vuoden ikäinen. Vaikka sen planeetoilla ei vielä olisikaan elämää, voi sitä vielä syntyä, koska tähti on vasta elinkaarensa alkupäässä. Oma Aurinkomme on noin viiden miljardin vuoden ikäinen ja puolivälissä elämäänsä. Trappist-1 sijaitsee Vesimiehen tähdistön suunnassa.

Aiemmin ei ole löytynyt yhdellä kertaa peräti kolmea eksoplaneettaa, joilla voi olla vettä. Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että samankaltaisia planeettajärjestelmiä on paljon enemmänkin.

Löydöstä kerrottiin Washingtonissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Nasa ilmoitti tiedotustilaisuudesta jo tiistaina, mutta kertoi hyvin niukasti siitä, mitä on tulossa.

Ilmoitus käynnisti netin tiedesivustoilla ja sosiaalisessa mediassa ankaran arvuuttelun löydöstä. 

Suomalaistutkija: Ei ennenkuulumatonta

Suomalainen eksoplaneettatutkija Mikko Tuomi brittiläisestä Hertfordshiren yliopistosta ei pidä tutkimuksen tuloksia aivan ennenkuulumattomina.

Hänen mielestään arvelut vedestä kolmen planeetan pinnallan ovat toistaiseksi pelkkää spekulaatiota.

Tuomen oma tutkimusryhmä julkaisi jo vuonna 2013 todisteita mahdollisesta seitsemän planeetan järjestelmästä. Tutkimustulos uutisoitiin tuolloin muun muassa Huffington Postissa. (siirryt toiseen palveluun)

Planeetat sijaitsisivat Gliese 667C -nimisen punaisen kääpiötähden ympärillä. Tuomen tutkimusryhmä arveli, että planeetoista kolmella voisi olla vettä pinnallaan. Tutkimustulos on yhä varmentamatta, mutta olisi siis linjassa Trappist-1-löydön kanssa. 

Gliese 667C sijaitsee 22 valovuoden päässä meistä.

Jo tuhansia eksoplaneettoja löytynyt

Eksoplaneetaksi kutsutaan planeettoja, jotka kiertävät jotain muuta tähteä kuin omaa Aurinkoamme. Ensimmäinen havainto eksoplaneetasta vahvistettiin vuonna 1992. Tähän mennessä niitä on löytynyt jo yli 3 400.

Meitä lähimmän eksoplaneetan löytyminen vahvistettiin viime vuonna. Se kiertää Aurinkoa lähinnä olevaa tähteä Proxima Centauria. Ensimmäisen merkin sen olemassaolosta havaitsi juuri tutkija Mikko Tuomi.

Proxima b -planeetta sijaitsee vain 4,2 valovuoden päässä meistä. Se sijaitsee niin sanotulla elämän vyöhykkeellä.

.
.