1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliittisten puolueiden valta osuuspankkien hallinnossa murenee?

Osuuspankit ovat eri puolilla Suomea uudistamassa korkeinta valtaa käyttävien edustajistojensa vaalitapaa.

pankkitoiminta
Osuuspankki, Osuuspankin logo, OP
Osuuspankit muuttavat vaalitapaansa.Antti Laakso / Yle

Asiakkaidensa omistamat osuuspankit ovat muuttamassa vaalijärjestelmäänsä, mikä voi vähentää merkittävästi poliittisten puolueiden valtaa pankkien hallinnossa.

Korkeinta valtaa osuuspankeissa käyttävät edustajistot on tähän mennessä valittu listavaalissa kunta- ja eduskuntavaaleissa käytetyllä suhteellisella vaalitavalla.

Listoja on voinut perustaa kuka vain, mutta käytännössä edustajistot ovat täyttyneet puolueiden asettamien listojen väestä. Listoja ei ole useimmiten nimetty puolueiden mukaan, mutta politiikkaa seuraavat omistajat ovat voineet helposti tunnistaa, mikä lista kuuluu millekin poliittiselle ryhmälle.

Puoluelistat pois

Nyt osuuspankit ovat siirtymässä enemmistövaaliin, jossa jokainen ehdokas kerää ääniä vain itselleen.

Edustajistoon valitaan eniten ääniä vaalipiirissä saaneet henkilöt. Vaalipiiri on normaalisti pankin koko toimialue, mutta isolla alueella toimivassa Länsi-Suomen Osuuspankissa aiotaan muodostaa useita vaalialueita kuten Porin ja Rauman vaalialueet.

– Haemme yksinkertaisuutta emmekä halua tuoda enää poliittisuutta vaaleihin. Samalla otetaan käyttöön sähköinen äänestys, Länsi-Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja Matti Kiuru sanoo.

Haemme yksinkertaisuutta emmekä halua tuoda enää poliittisuutta vaaleihin.

Toimitusjohtaja Matti Kiuru

Länsi-Suomen Osuuspankilla on noin 76 000 omistajajäsentä, jolla määrällä pankki on viiden suurimman suomalaisen osuuspankin joukossa. Äänioikeus ensi syksyn edustajistovaaleissa on kaikilla osuuspankin jäsenillä.

Äänioikeuttaan käytti viime vaaleissa noin 30 prosenttia jäsenistä. Edustajistossa on istunut 50 jäsentä.

"Ei radikaalia muutosta"

Uusi vaalitapa antaa mahdollisuuksia myös sellaisille ehdokkaille, jotka eivät tähän mennessä ole halunneet hakeutua puolueiden listoille. Kiurun mukaan osuuspankit eivät kuitenkaan odota merkittävää muutosta edustajistojen kokoonpanoihin tai niiden tekemiin linjauksiin.

– En näe riskiä, että tästä seuraisi radikaalia muutosta, Kiuru sanoo.

Nykyiset, perinteisellä vaalitavalla valitut edustajistot joutuvat vielä hyväksymään sääntömuutokset ennen kuin ne tulevat voimaan.

Suomessa on kaikkiaan noin 180 OP-ryhmään kuuluvaa itsenäistä osuuspankkia. Vuodenvaihteessa pankeilla oli noin 1,7 miljoonaa omistajajäsentä.

Lue seuraavaksi