1. yle.fi
  2. Uutiset

Kohua herättänyt Suomi 100 -kulttuurigaala korjaa toimintaansa: kaikille muusikoille asianmukaiset palkkiot

Muusikkojen liitto ohjeisti Vuosisadan Kulttuurigaala artistien esiintymispalkkioissa.

kulttuuri
Kitara.
Henrietta Hassinen / Yle

Yle Uutiset kertoi viikko sitten, että mittavan Suomi 100 -tapahtuman järjestäjä houkuttelee taiteilijoita esiintymään ilmaiseksi. Vuosisadan Kulttuurigaalan toiminta herätti laajaa keskustelua, joka yltyi musiikkipiireissä kohuksi asti.

Vuosisadan Kulttuurigaala vaikutti ottavan mallia hyväntekeväisyysgaalojen järjestelyistä, vaikka kyseessä ei ole hyväntekeväisyysgaala. Illalliskortit tapahtumaan maksavat noin 300 euroa henkilöä kohden.

Nyt järjestäjä Life Style Invest Oy kertoo korjanneensa käytäntöjään.

– Pyysimme Suomen Muusikkojen liitolta linjausta asiaan korvauskäytännön selkiinnyttämiseksi. Noudatamme liitolta pyydettyä tuoretta ohjeustusta, toimitusjohtaja Mikko Vanni lupaa.

– Muilta osin esiintymiskorvauksista on sovittu ja sovitaan asianmukaisesti ja luottamuksellisesti joko suoraan artistien tai heitä edustavien tahojen kanssa.

Jälkimmäisellä kommentillaan Vanni viittaa mahdollisiin suurempiin korvauksiin tähtiartistien kanssa tai esimerkiksi promosopimuksiin levy-yhtiöiden kanssa.

Vanni huomauttaa, että kohu syntyi osittain väärinkäsityksestä. Järjestäjä halusi avata portit laajalle osalle kulttuurintekijöitä tarjoamalla mahdollisuutta esiintyä, vaikka televisioitavan gaalan artistilistalle ei olisi mahtunutkaan. Myös sivutapahtumissa tarvitaan esiintyjiä. Muusikkojen liiton ohjeistuksen noudattaminen vaikeuttaa hänen mukaansa tätä tavoitetta.

– Katsotaan, mitä voimme tehdä.

Virallisen Suomi 100 -hankkeen oikeudenhaltijoita ovat Turun kaupunki, Veikkaus, Yleisradio ja pääjärjestäjänä toimiva Life Style Invest. Gaalan ohjelma suunnitellaan yhteistyössä oikeudenhaltijoiden kesken.

– Gaala toteutetaan kulttuuria kunnioittavalla tavalla, jossa otetaan huomioon niin paikalla olevat kutsuvieraat, illalliskorteista maksavat asiakkaat kuin televisioiden äärelle asettuva kotikatsomokin, Vanni toteaa.

Lue seuraavaksi