Hyppää sisältöön

Turvallisuuspolitiikasta bloggaava Riiheläinen teki kirjan – "Venäjä on Suomen kannalta suurin kysymys"

Turvallisuuspolitiikan kolumnisti varoittaa kirjassaan, että edessä voi olla äkkinäisiä päätöksiä.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Moskovassa 22. maaliskuussa. Kuva: Kirill Kudryavtsev / EPA

Kuvitelkaa mielessänne nuori mies, joka palauttaa varusmiespalvelun jälkeen sotilaspassinsa, kieltäytyy myöhemmin kertausharjoituksista ja ryhtyy sen jälkeen turvallisuuspolitiikan intohimoiseksi seuraajaksi. Hän on tuoreen pamfletin #Turpo - Turvallisuuspolitiikan järki ja tunteet -kirjoittaja, Janne "Rysky" Riiheläinen.

Keski-ikäistynyt Riiheläinen sanoo muuttuneensa punkkarista "tukariksi". Aseistakieltäytyjä innostui vuonna 2010 turvallisuuspoltiikasta ja on noussut taitavana bloggaajana jokamiehen turpo-oppaaksi. Suurin tunnustus ja henkilökohtainen julkisuuspiikki on ollut vuonna 2015 kutsu osallistua presidentin Kultaranta-keskusteluihin. Riiheläisen mukaan häntä ei ole kuitenkaan vihitty turvallisuuspoltiikan sisäpiireihin, eikä raportteihin. Hän hankkii tietonsa nettiä hyödyntämällä ja muun muassa innokkaana twitteristinä.

Avoimet lähteet ja verkostot

– Toimin avointen lähteiden varassa kuten Ilkka Remes, joka myös perustaa tulevaisuutta hämmästyttävän hyvin ennakoivat teoksensa niihin. Ennen ei olisi ollut mahdollista, että joku tyyppi Joensuusta saisi itsensä kuulluksi. Se on yksi tarina, joka kulkee tässä taustalla, digitalisoituneen maailman tulos, Riiheläinen sanoo Ylelle.

Hän kertoo kirjassaan kuinka Krimin valtauksen jälkeen syntyi monenlaisia verkostoja netissä, muun muassa twitterissä. Niissä jaettiin tietoa eikä mukanaolijoita määrittänyt asema tai maailmankatsomus vaan tilannekuva.

Ollakseen digitaalisen maailman amatööri-turpoilija Riiheläinen päätyy kirjassaan hämmästyttävän samanlaiseen kuvaan Suomen ja maailman tilanteesta kuin poliittinen johto ja turvallisuusviranomaiset.

Kaiken takaa kurkistaa Putin

Kirjan pääroolissa on Venäjä. Suomi, Nato, Eurooppa, informaatiosota, Trump, Fennovoima, kaiken takaa kurkistaa Putin.

– Kyllä, se on tavallaan Venäjä-kirja, koska se on meillä turvallisuuden kannalta suurin kysymys.

Venäjä kärsii Riiheläisen mukaan haamusärkyä, jossa Neuvostoliitto on edelleen osa ihmisten kansallista omakuvaa. Putinin päätavoite on yrittää palauttaa takaisin valta-asema ja neuvotella uusiksi maata väärin kohtelevat, nöyryytyksen hetkillä solmitut kansainväliset sopimukset. Yhtenä keinona Venäjä käyttää informaatiosotaa, jossa valeuutisilla, trollauksella ja hakkeroinneilla sekoitetaan läntisiä demokratioita.

Janne Riiheläisen "#Turpo - Turvallisuuspolitiikan tunteet ja järki" -kirjan kansi Kuva: Docendo / Yle Uutisgrafiikka

Rauhanliikkeen uusi rooli

Suomea Riiheläinen patistaa aktiiviseen rooliin, eikä vain “katseella seuraamaan meitä koskevien päätösten tekemistä”. Mitä aktiivisuus voisi olla?

– En tiedä, mutta me olemme nähneet hirvittävän isoja muutoksia. Trumpin valinta toi epävarmuuden täysin uudelle tasolle. Suomen itsenäisyys ei olisi aikoinaan varmistunut, jos ei olisi ollut valmiutta olla kansakunta. Puolustusvoimissa puhutaan valmiudesta. Minusta ulkopolitiikassa pitäisi olla samanlaista valmiutta, sanoo Riiheläinen.

Kirjassaan Riiheläinen puhuu kaikille kuuluvasta maanpuolustuksesta, siitä miten rauhanaktivistien pitäisi ottaa rooli arjen puolustajina ja faktan tarkistajina. Informaatiorauhanpuolustus voisi sopia aseistakieltäytyjälle. Mielenkiintoinen ehdotus sotilaspassinsa palauttaneelta Riiheläiseltä.

Menneen maailman poliitikot

Monet suomalaiset poliitikot ovat jääneet Riiheläisen mielestä vanhaan maailmaan. Hän mainitsee kirjassaan Paavo Väyrysen, mutta huomaa päätyneensä myös kunnioittamansa Erkki Tuomiojan kanssa eri linjoille.

– Erityisesti Suomen sisäisestä tilanteesta ja Venäjästä. Hänen mielestään ei ole ilmeisesti hirveästi keskusteltavaa siitä mikä se nykyinen Venäjä on ja minkälaisen riskin se muodostaa Suomessa.

Edessä voi äkkinäisiä päätöksiä

Janne Riiheläisen mielestä Suomen poliittisen johdon edessä voi olla tilanne, jossa “pitää tehdä jyrkkä repäisy”.

Mitä hän tarkoittaa, Nato-ratkaisua?

– Edessä saattaa olla tilanteita, joissa pitää tehdä jotain äkkinäistä ja jotain vieraalta tuntuvaa. Se vaatii kansalta ymmärrystä, koska valintana voi olla huono vaihtoehto tai vielä huonompi vaihtoehto, selittää Riiheläinen.

– Se voi olla Nato-ratkaisu tai jokin tilanne, joka pakottaisi tekemään uusia eurooppalaisia turvallisuusratkaisuja ja sotilaallista yhteistyötä, hän sanoo.

– Ennen olin jyrkkä Nato-vastustaja, mutta sitä mahdollisuutta tarvitaan nyt kun kaikki muut vaihtoehdot ovat poistuneet.

Kiusallisia kysymyksiä tehtävä

Vaikka Riiheläisen näkymä Suomea ympäröivään tilanteeseen on huolestunut ja uhkaava, hän sanoo tärkeimmäksi viestikseen keskustelun.

Kirjassa kuvataan, miten vuosikymmenet meille vakuutettiin, että maan isä tietää kyllä mitä tehdä ja miksi, ja siksi minkäänlainen erimielinen keskustelu olisi vain silkkaa epäluottamusta häntä kohtaan ja kritiikki tai kiusalliset kysymykset suorastaan kansakunnan edun vastaisia.

– Turvallisuuspolitiikasta pitää keskustella, koska se avaa uusia näkökulmia ja nostaa todennäköisyyttä tehdä merkittävistä asioista hyviä päätöksiä.

Janne Riiheläinen on Ylen turvallisuuspoliittinen bloggaaja.

Riiheläinen on haastateltavana 23.2. Yle Radio1:n Ykkösaamussa.