Superbakteeri aiheuttaa "hälyttävän uhan" Euroopassa

Esimerkiksi sioista ja lehmistä löytynyt superbakteeri pystyy vastustamaan tavallisia antibiootteja.

bakteerit
Superbakteeritutkimus.
Superbakteerit vaikeuttavat ihmisten sairauksien hoitoa.Jorge Dirxx / AOP /EPA

Tuotantoeläimistä ja ruuasta löytyvä superbakteeri uhkaa ihmisten ja eläinten terveyttä Euroopassa, todetaan keskiviikkona ilmestyneessä EU:n elintarviketurvallisuusviraston sekä tartuntatautien ehkäisystä vastaavan viraston raportissa (siirryt toiseen palveluun).

Sen mukaan 25 000 ihmistä kuolee superbakteerien vuoksi Euroopan unionin alueella vuosittain.

Vastustuskykyistä bakteeria löytyi raportin mukaan sioista ja lehmistä sekä elintarvikkeista Euroopassa. Myös yhä useampi ihminen kantaa superbakteeria.

Vaikeuttaa ihmisten sairauksien hoitoa

Antibioottien liikakäyttö edistää superbakteerien syntymistä. Bakteerien sietokyky kasvaa ja niille ilmestyy tapoja selvitä tavallisista lääkkeistä. Siksi myös ihmisten sairauksien hoitaminen vaikeutuu.

– Bakteerien kasvanut vastustukyky aiheuttaa hälyttävän uhan ja asettaa ihmisten ja eläinten terveyden vaaraan, sanoi EU:n ruokaturvallisuudesta vastaava komissaari Vytenis Andriukaitis.

– Me olemme lisänneet merkittävästi toimiamme tämän ilmiön pysäyttämiseksi, mutta se ei ole tarpeeksi. Meidän on oltava nopeampia, vahvempia ja toimittava useilla eri rintamilla, Andriukaitis sanoi.

Superbakteeri kesti myös viimeistä lääkevaihtoehtoa

Ensimmäistä kertaa on löytynyt myös suberbakteereja, jotka sietävät karbapeneemia. Se on tähän asti ollut viimeinen lääkevaihtoehto potilaille, jotka ovat saaneet superbakteeritartunnan.

Karbapeneemia kestävää bakteeria löytyi kuitenkin vähän, raportissa kerrotaan.

Länsi- ja Pohjois-Euroopasta peräisin olevassa lihassa bakteerien sietokyky oli alhaisempi kuin Itä- ja Etelä-Euroopasta tulevassa lihassa.

– Niissä maissa, joissa pyritään vähentämään antibioottien antamista eläimille, myös bakteerien vastustuskyky on heikompi, sanoi Martha Huges elintarviketurvallisuusvirastosta.

Superbakteereja käsitelleestä raportista uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters