Kurja ajokeli leviämässä kohti pohjoista – pöllyävä pakkaslumi heikentää näkyvyyttä

Tampereen tieliikennekeskuksen mukaan kaikki aurauskalusto on lähtenyt liikkeelle eteläisessä Suomessa.

Liikennesää
Talviliikennettä Joensuun ja Ilomantsin välisellä tiellä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Huono ajokeli on leviämässä lumisateen myötä illan aikana koko eteläiseen Suomeen, kertoo liikennepäivystäjä Marko Kolattu Tampereen tieliikennekeskuksesta.

Tällä hetkellä huonoin ajokeli on Varsinais-Suomessa ja Uudenmaan alueella, mutta lumisadealue on saavuttamassa Pori-Tampere-Porvoo-linjaa.

Kolattu kertoo, että yön aikana lumisadealue leviää Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun seudulle saakka. Samalla ajokeli muuttuu huonoksi myös näillä alueilla.

– Lunta tulee tuulen kanssa ja se on sellaista pöllyävää pakkaslunta. Paikoitellen saattaa näkyvyys olla tosi heikko varsinkin jonossa ajettaessa, joten edellämenijä saattaa hukkua sinne lumipilveen, Kolattu varoittaa.

Hänen mukaansa kaikki aurauskalusto on jo lähtenyt liikkeelle hoitamaan tiestöä kuntoon eteläisessä Suomessa.

Tampereen tieliikennekeskus kehottaa autoilijoita malttiin ja varovaisuuteen. Ajonopeuksia on syytä alentaa näkyvyyden heiketessä.

Lounais-Suomen poliisin mukaan iltapäivän ja alkuillan aikana on tapahtunut useita kymmeniä onnettomuuksia lumisateen takia. Myös useat rekat ovat jääneet jumiin.

Kaksi suurinta liikenneonnettomuutta tapahtui Lohjan tienoilla ykköstiellä Helsingin ja Turun välillä. Yhteensä niissä oli mukana lähes parikymmentä ajoneuvoa. Kaksi ihmistä vietiin sairaalaan tarkistettaviksi.

Ulosajoja on tapahtunut myös muualla, muun muassa Konnevedellä.