Tähtitieteilijä Nasan uudesta löydöstä: Planeettamme ei ole ainutlaatuinen

Seuraavaksi käännetään katse muihin lähitähtiin. Tuorlan observatoriokin voi etsiä omia eksoplaneettoja.

eksoplaneetat
Linnunrata.
Lukasz Ogrodowczyk / EPA

Turun yliopiston tähtitieteen dosentti Harry Lehto on hieman innoissaan uudesta eksoplaneettajärjestelmän löytymisestä.

– Löydön merkitys on tärkeä. Se on ensimmäinen planeettajärjestelmä, missä on seitsemän Maan kaltaista kiviplaneettaa. Se kertoo heti meille, että kiviplaneetat eivät ole maailmankaikkeudessa niin harvinaisia kuin muuten voisi ajatella – niitä näyttää olevan paljon.

Lehdon mukaan löytö suuntaa tähtitieteilijöiden katseet nyt lähitähtiin kenties paremmilla välineillä, sillä Maan kaltaisten planeettojen löytyminen on näköjään mahdollista. Hän tähdentää, että Trappist-1:n planeetat ovat kymmenen prosentin tarkkuudella Maan kokoisia. Löydös sijaitsee noin 40 valovuoden päässä ja seuraavaksi tähyillään ehkä 100 valovuoden päähän.

– Sitten voidaan sanoa miten paljon Maan kaltaisia planeettoja on ja ne, jotka ovat elämän vyöhykkeellä, tulisivat olemaan kohteita elämän etsinnälle myöhemmässä vaiheessa, Lehto sanoo.

Samantapaisia systeemejä muitakin

Lehto ei usko, että löytö oli aivan maailmanluokan sensaatio, mutta eräällä tavalla kyllä välttämätön.

– Olisi ollut ongelma, jos vaikka olisi tutkittu 50 vuotta eksoplaneettoja, eikä Maan kaltaisia planeettoja olisi löytynyt elämän vyöhykkeltä. Sitten olisi voitu sanoa, että me olemme aika ainutlaatuisia. Mutta nyt näyttää siltä, että sijaintimme Aurinkokunnassa ei olekaan niin ainutlaatuinen. On toisiakin samantapaisia systeemejä.

Suomessa ei varsinaisesti ole Lehdon mukaan etsitty eksoplaneettoja, mutta tähitieteemme on samalla saralla kehittynyttä. Hän mainitsee Britanniassa toimivan, Turussa pari vuotta sitten väitelleen Mikko Tuomen. Hän oli mukana työryhmässä, joka löysi eksoplaneetta Proxima Centaurin noin puoli vuotta sitten.

– Kyllä Suomessa on kiinnostusta. Täällä lasketaan eksoplaneettojen ratoja. Ja katsotaan, jos saataisiin alkamaan eksoplaneettaprojekti täällä Turun yliopiston observatoriossa Tuorlassa, jossa voitaisi sitten hakea leikkimielisesti vaikka meidän omia eksoplaneettoja, Lehto kaavailee.

Lue myös: Tutkijat löysivät planeettajärjestelmän, jossa voi olla elämän edellytyksiä