yle.fi-etusivu

Syyrian rauhanneuvottelut alkavat Genevessä

Syyrian rauhanneuvottelujen on määrä alkaa tänään Genevessä, Sveitsissä. Osapuolten odotetaan vihdoin pääsevän samaan neuvottelupöytään, vaikka läpimurtoa ei odotetakaan.

Syyria
TV-ryhmät valmistelevat kalustoaan YK:n Euroopan-päämajan edustalla Genevessä 22.2. 2017. Syyrian rauhanneuvottelujen on määrä käynnistyä torstaina kymmenen kuukauden tauon jälkeen.
TV-ryhmät valmistelevat kalustoaan YK:n Euroopan-päämajan edustalla Genevessä 22.2. 2017. Syyrian rauhanneuvottelujen on määrä käynnistyä torstaina kymmenen kuukauden tauon jälkeen. EPA / Martial Trezzini

Genevessä järjestettiin viime vuonna kolme neuvottelukierrosta, mutta yritykset ratkaista Syyrian sisällissota neuvottelemalla epäonnistuivat.

Osapuolet eivät koskaan istuneet saman pöydän ääreen, vaan istuivat eri huoneissa ja valjastivat YK:n Syyrian-erityislähettilään Staffan de Misturan viestinviejäkseen.

Nyt Syyrian oppositioryhmiä rauhanneuvotteluissa edustava ryhmä HNC ilmoittaa haluavansa keskustella kasvokkain vastapuolen eli presidentti al-Assadin hallituksen edustajien kanssa.

– Pyydämme suoria neuvotteluja. Se säästäisi aikaa ja olisi todiste todellisista neuvotteluhaluista, toisin kuin neuvotteleminen erillisissä huoneissa, sanoi HNC:n tiedottaja Salem al-Meslet uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona.

YK:n Syyrian-erityislähettiläs Staffan de Mistura on toivonut etukäteen, että tänään torstaina alkava uusi neuvottelukierros saisi osapuolet vihdoin yhteiseen pöytään. Tosin keskiviikon tiedotustilaisuudessa erityislähettiläs oli varovaisempi toiveissaan: hän ilmoitti haluavansa keskustella osapuolten kanssa ensin kahdenkeskisesti.

– En odota läpimurtoa, de Mistura sanoi. – Neuvottelujen käynnistäminen on todennäköisesti parasta mitä voimme toivoa.

Neuvottelujen tarkoituksena on löytää poliittinen ratkaisu kuusi vuotta kestäneen Syyrian sisällissodan lopettamiseksi. Rauhanneuvottelut ovat olleet jäissä kymmenen kuukautta.

Erityislähettiläs de Mistura kertoi illalla, että Venäjä on pyytänyt Syyrian hallintoa lopettamaan pommitukset rauhanneuvottelujen ajaksi.

Lähteet: AFP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Egyptin media: Ainakin 200 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Black Friday

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Tuomiot

Morfiinihoitajalle ehdollista lääkevarkaudesta – käytti itse sairaan lapsen kipulääkkeitä ja laittoi tilalle vettä

Välikysymyskeskustelu

Vihervasemmistolta välikysymys eriarvoistumisesta – muu oppositio tunnustaa ongelman, mutta ei ratkaisumalleja