Olvi kasvatti myyntiä ja tulosta etenkin kotimaassa

Iisalmelaisen panimokonsernin viime vuoden myynnin kasvu tuli Suomesta.

oluenvalmistus
työntekijä valvoo käymisastiaa.
Toni Pitkänen / Yle

Iisalmelainen panimokonserni Olvi on kasvattanut viime vuonna liikevaihtoaan ja liikevoittoaan. Konsernin myynnin määrä kasvoi runsaat viisi prosenttia yli 600 miljoonaan litraan. Liikevaihto kasvoi 3,5 prosenttia, 321 miljoonaan euroon. Liikevoitto kasvoi kuusi prosenttia ja oli runsaat 40 miljoonaa euroa.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä Olvin liikevoitto kuitenkin jäi edellisvuodesta, vaikka myyntivolyymi oli silloinkin kasvussa. Liikevoiton alenemiseen vaikuttivat myynnin kasvun painottuminen matalakatteisiin tuotteisiin sekä kertaluonteisten kustannusten ajoittuminen loppuvuodelle.

Olvin koko viime vuoden myynnin kasvu on peräisin kotimaasta, jossa myynti kasvoi 20 prosenttia. Samalla Olvin kokonaismarkkinaosuus Suomessa vahvistui. Olvin liikevoitto Suomessa kasvoi 37 prosenttia. Tuloksen parantumiseen vaikuttivat myynnin lisääntymisen lisäksi tuotanto- ja logistiikkaprosessien tehostaminen.

Viron alkoholiveron korotus voi muuttaa kauppaa

Baltiassa Olvi on pitänyt kannattavuutensa hyvällä tasolla. Tämän vuoden kehitykseen Baltiassa voi kuitenkin vaikuttaa Viroon heinäkuun alussa suunniteltu mietojen alkoholijuomien valmisteverojen korotus. Olvi arvioi, että muutos voi johtaa kaupankäynnin osittaiseen siirtymiseen Viron ja Latvian väliseen rajakauppaan sekä Viron satama- ja laivakaupan pienenemiseen.

Valko-Venäjän liiketoimintaympäristöä Olvi kuvailee haastavaksi. Valko-Venäjällä ostovoima on heikentynyt. Valko-Venäjän euromääräistä tulosta heikensivät valuuttakurssit, vaikka paikallisessa valuutassa liikevoitto parani kymmenellä prosentilla. Yhtiö pitää Valko-Venäjän taloutta ja poliittisia näkymä lähiaikojen merkittävimpänä riskinä konsernin liiketoiminnan ennustettavuudessa.

Olvi on kasvattanut edelleen omavaraisuusastettaan, joka on 62 prosenttia. Velkaantumisaste on laskenut 2,1 prosenttiin.

Tänä vuonna yhtiö arvioi myyntivolyymin ja liikevaihdon kasvavan hieman viime vuoteen verrattuna ja liikevoiton olevan viimevuotisella tasolla.

Olvin hallitus esittää osingoksi 0,75 euroa osakkeelta, jossa on nousua viisi senttiä edellisvuoden osinkoon.