1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin televisio: Mosulin lentokenttä vallattu

Irakin armeija haluaa vallata lentokentältä käsin loputkin Isisin hallussa olevista alueista Mosulin kaupungissa.

Mosul
Yhdysvaltain joukkoja Oreijin kylässä Mosulin eteläpuolella 22. helmikuuta.
Yhdysvaltain joukkoja Oreijin kylässä Mosulin eteläpuolella 22. helmikuuta. Ahmad Al-Rubaye / AFP

Irakin turvallisuusjoukot ovat vallanneet Mosulin lentokentän äärijärjestö Isisiltä, kertoo Irakin valtiontelevisio. Operaatio kentän alkamiseksi alkoi yöllä Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskuilla. Itse valtaus kesti muutaman tunnin.

Irakin armeijan joukot liittolaisineen yrittävät vallata Irakin toiseksi suurinta kaupunkia Mosulia äärijärjestö Isisiltä.

Irakin armeijan joukot haluavat käyttää lentokenttää ja sen vieressä sijaitsevaa al-Ghazlanin sotilastukikohtaa tukenaan, kun ne yrittävät vallata Länsi-Mosulin. Ne sijaitsevat aivan Etelä-Mosulin kyljessä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)Isis on tuhonnut lentokentän kiitoradan. Valtauksessa kerrotaan olleen mukana myös ulkomaisia sotilaita Isisin vastaisesta liittoumasta, mutta heidän kansalaisuuksiaan ei ole paljastettu.

Kaupungin itäiset osat on jo saatu valloitettua takaisin pahamaineiselta terroristijärjestöltä, mutta Isis pitää hallussaan yhä Länsi-Mosulia. Irakin joukot käynnistivät Mosulin valtauksen sunnuntaina.

Irakin turvallisuusjoukkoja al-Buseif'n kylässä, Mosulin eteläpuolella, 21. helmikuuta.
Irakin turvallisuusjoukkoja al-Buseif'n kylässä, Mosulin eteläpuolella, 21. helmikuuta.Ahmad Al-Rubaye / AFP

Sadat tuhannet siviilit loukussa – Länsi-Mosulin valtauksesta tulossa vaikea

Saarretussa Länsi-Mosulissa arvioidaan olevan loukussa jopa 750 000 siviiliä. Moni heistä pakeni Länsi-Mosuliin, kun Irakin joukot valtasivat talvella kaupungin itäosat.

YK on arvioinut, että kaupungista saattaa paeta 400 000 ihmistä kaupungista. Vielä pahempi tilanne on, jos siviilit eivät pääse pakoon kaupungista. Ruuasta ja polttoaineesta kerrotaan olevan jo nyt pulaa.

Suomen Punainen Risti on lähettänyt Irakiin neljä sairaanhoitajaa auttamaan taisteluissa haavoittuneita.

Irakilaisjoukot saivat vallattua Itä-Mosulin tammikuussa sata päivää kestäneiden taisteluiden päätteeksi. Länsi-Mosulin valtaus on todennäköisesti vaikeampia. Siellä sijaitsee muun muassa vanhakaupunki, jonka kujat ovat kapeita.

Isisin piti Mosulia kovassa otteessaan

Isisillä arvioidaan olevan noin 5 000 taistelijaa Mosulin kaupungissa. Mosul on ollut Isisin pääkaupunki Irakissa, joten kaupungin menettäminen on järjestölle iso takaisku.

Isis valtasi Mosulin vauhdilla kesällä 2014. Isisin johtaja Abu Bakr al-Bagdadi julisti juuri Länsi-Mosulissa sijaitsevassa vanhassa moskeijassa Isisin kalifaatin perustetuksi.

Lähteet: Reuters, AP ja AFP

Lue seuraavaksi