Hyppää sisältöön

Sodankylän observatorion johtaja planeettalöydöstä: Huikea uutinen "tähtipölyn lapsille"

Geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen miettii, voisiko elämä eksoplaneetalla perustua johonkin muuhun alkuaineeseen kuin hiileen.

Taiteilijan näkemys eksoplaneetasta. Kuva: NASA

Nasa järjesti eilen tiedotustilaisuuden kertoakseen seitsemän, tähteä kiertävän planeettajoukkion löytymisestä 40 valovuoden päästä. Planeetat ovat maapallon kokoisia kiviplaneettoja. Sodankylässä sijaitsevan Geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen kertoo, että niitä on havainnoitu vuoden verran sekä maapallolla että avaruudessa sijaitsevilla teleskoopeilla.

– Nyt on löydetty kiviplaneettoja, joilla saattaa olla nestemäistä vettä. Saamme vastauksia kenties siihen kysymykseen, olemmeko yksin, Turunen sanoo. Kolmen löydetyn planeetan pintalämpötila vaihtelee nollan ja sadan asteen välillä eli nestemäisen veden olemassaolo on mahdollista.

Seuraavaksi avaruustutkijoiden on selvitettävä planeettojen kaasukehien koostumusta.

– Meidän elämä koostuu hiileen. Voitaisiin kuvitella sellainenkin tutkimusaihe, että voisiko elämä perustua muihin alkuaineisiin, Turunen visioi.

Kansainvälisen tutkijajoukon löydöstä innostunut Turunen sanoo, että kyse on samanlaisesta uutisesta kuin ensimmäisen eksoplaneetan löytymisessä reilut parikymmentä vuotta sitten. Eksoplaneetta on planeetta, joka kiertää muuta tähteä kuin aurinkoa. Nyt niitä on löydetty jo yli 2000.

– Lehtien sisäsivuilla oli pieni, viiden sentin uutinen että "Tutkijat ovat löytäneet eksoplaneetan".  Olisi pitänyt olla etusivun uutinen siitä, että meillä on muitakin planeettoja kiertämässä tähtiä kuin oma aurinkoa kiertävä planeettakuntamme.

Onko todennäköistä, että maapallon ulkopuolella on älykästä elämää ?

– Miksei sitä voisi olla. Samankaltaisia planeettoja saattaa olla tuolla, Turunen toteaa.

Hän kuvaa maapallon asukkaita tähtipölyn lapsiksi, jotka kiertävät avaruudessa Planeetta Maa -nimisellä avaruusaluksella.

.
.