Osa sisävesilaivureista pitää uusia turvallisuusmääräyksiä ylimitoitettuina

Yli 15-metrin alusten tiukentuneet turvallisuusmääräykset ovat tulleet voimaan. Se tarkoittaa pelastuslaitteiden uusimista monella aluksella.

vesiliikenne
Elias Lönnrotin komentosilta.
Simo Pitkänen / Yle

Laki alusten turvallisesta käytöstä tuli voimaan vuonna 2010, ja sen siirtymäaika on täyttynyt. Käytännössä siirtymäajan kuluessa on pitänyt tarkistaa ja tarvittaessa uusia yli 15-metrisistä aluksista muun muassa pelastuslautat, pelastusliivit ja palosuojaukset.

Esimerkiksi Keurusselkää risteilevään Elias Lönnrot tarvitsee kymmenien tuhansien eurojen investoinnit.

– Itsetäyttyvät pelastuslauta pitää uusia, niitä tulee noin viisi. Sen lisäksi olemme jo hankkineet pelastusliivit, mutta niihin pitäisi saada vielä valot. Ja sitten oli vielä tämä moottorikäyttöinen rantautumisvene, kertoo rakennusmestari Ismo Puttonen.

Moni sisävesilaivuri pitää uusia vaatimuksia ylimitoitettuina, etenkin kun viimeisestä isommasta sisävesilaivojen onnettomuudesta on melkein 90 vuotta.

– Toisaalta varusteiden tarkennus on hyvä, mutta saisi tässä maalaisjärkeäkin olla. Sisävesillä ovat rannat aina lähellä, ja melkeinpä se järvessä oleva ui rantaan yhtä nopeasti kuin itsetäyttyvä lautta aukeaa, että on tässä vähän turhaakin kalustoa tulossa, sanoo Konnevedellä risteilyjä järjestävän MVH-palveluiden yrittäjä Matti Huuskonen.

Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista kerrotaan, että laivurit ovat olleet mukana lain valmistelussa.

– Olemme toki kuulleet jonkin verran kritiikkiä määräyksistä. Olemme tietenkin tehneet parhaamme, että määräyksistä ei tulisi toimijoille kohtuuttomia, sanoo Trafin merenkulkujohtaja Tuomas Routa.

Roudan mukaan määräyskanta lähtee siitä, että matkustajan vesimatka on taatusti turvallinen.

– Näillä määräyksillä alamme olla siinä suhteessa hyvää eurooppalaista tasoa, hän sanoo.

Routa sanoo, turvallisuudesta ei tingitä, mutta määräyksien tasoisia vaihtoehtoisia ratkaisuja ollaan valmiita hyväksymään, jos laivurit niitä tarkistettavaksi tuovat.