1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Valtion kokeilu: Lääkärifirma saa jokaisesta asiakkaasta 21,90 euroa kuussa

Valinnanvapauskokeilusta saatujen ensikokemusten perusteella yksityisillä lääkäriyrityksillä on vaikeuksia tuottaa samat palvelut samalla hinnalla kuin julkinen palveluntarjoaja.

sote-uudistus
Ihmisiä Terveystalon vastaanottoaulassa.
Sakari Partanen / Yle

Kun Marja-Terttu Huuhtanen ja kaksi muuta lääkäriä kuuli valtion järjestämästä terveyspalveluiden valinnanvapauskokeilusta, he näkivät siinä mahdollisuuden.

Iisalmen seudulla Pohjois-Savossa alkoi tammikuussa kokeilu, jossa asukkaat pystyivät hakemaan terveyspalvelunsa halutessaan yksityiseltä puolelta julkisen hinnalla. Kokeilussa simuloidaan mallia, jonka kaltainen saattaa tulevaisuudessa olla käytössä muuallakin maassa.

Huuhtanen kumppaneineen perusti kokeilualueen reunalle Kiuruvedelle uuden yrityksen nimeltä Kiuruveden Kunnanlääkärit Oy. Kenelläkään osakkaista ei ollut taustaa Kiuruvedeltä, vaan heidät houkutti paikalle nimenomaan valinnanvapauskokeilu.

Nyt yritys on ollut toiminnassa runsaan kuukauden ajan ja vastaanotto on ollut myönteinen. Se on saanut julkisuutta muun muassa paikallislehdissä. Kiuruvedellä yksityiselle puolelle on vaihtanut suhteessa huomattavasti isompi osa asukkaista kuin muualla kokeilualueella: yhdeksän prosenttia. Muualla vastaava osuus on ollut kolme prosenttia.

– Töitä on ollut niin paljon kuin on keretty tekemään, lääkäri ja yrityksen osakas Marja-Terttu Huuhtanen sanoo.

"Toimeentulo on epävarmaa"

Aila Raunismaa.
Iisalmen Terveystalo on toinen kokeiluun osallistuvista yksityisistä yrityksistä. Kuvassa yksikön johtaja Aila Raunismaa.Sakari Partanen / Yle

Vastaavia kokeiluita on alkamassa tämän kevään aikana. Niistä ainakin Jyväskylässä yksityisten into osallistua on ollut laimea: mukaan on saatu vain Mehiläinen. Kunnanlääkärit Oy:n Marja-Terttu Huuhtanen ymmärtää, miksi kollegat epäröivät osallistua kokeiluun.

– Toimeentulo on epävarmaa. Ei meillekään ole vielä palkkaa maksettu eikä varmaan makseta vähään aikaan. Investointeja on paljon ja kapitaatiomaksut (eli valtion asiakasta kohti yritykselle maksamat korvaukset) ovat sen verran pienet.

Kokeilussa yrityksen pitäisi pystyä tuottamaan palvelunsa samalla hinnalla kuin julkisen puolen. Kokeilualueella Ylä-Savossa Kunnanlääkärit saa jokaisesta heille listautuneesta asiakkaasta 21,90 euroa kuussa kapitaatiomaksuna. Summa on saatu jakamalla Ylä-Savon SOTEn samojen palveluiden tuotantokustannukset asiakkaiden määrällä.

Lisäksi kokeiluun osallistuvat yksityiset yritykset saavat periä jokaiselta asiakkaalta kolmelta ensimmäiseltä käynniltä 18,70 euroa (pois lukien alaikäiset ja veteraanit).

Periaatteessa on siis niin, että mitä enemmän asiakkaita yksityiselle listautuu ja mitä harvemmin he käyvät, sitä kannattavampaa kokeiluun osallistuminen on. Kuukauden perusteella kokeilu ei ainakaan ole ollut mikään kultakaivos.

– Tällä kokemuksella voisi sanoa, että maksu on pieni. Mutta ei me olla tässä kultakaivoksen takia, vaan sen vuoksi, että haetaan uusia käytäntöjä ja kehitetään toimintaa.

Tuskin näistä mitään hirveää tiliä tekee kukaan, mutta tässä pääsee testaamaan tulevaisuuden lainsäädäntöä.

Laura Vuorensola

Ylä-Savon SOTEn alueella kokeilussa on mukana myös Terveystalo. Se palkkasi kokeilua varten Iisalmeen yhden valinnanvapauslääkärin ja kaksi hoitajaa. Yksikön johtaja Aila Raunismaa pitää Huuhtasen tavoin korvauksia pieninä, mutta ei tee vielä sen pidemmälle meneviä päätelmiä kokeiluun osallistumisen kannattavuudesta.

– Pyrimme saamaan palvelun kannattavaksi jollakin aikavälillä. Nyt hanketta on vasta kuukausi takana, seurataan miten tässä käy.

Se, miten kannattavaa valinnanvapauskokeiluun osallistuminen on yksityisille yrityksille, on yksi niistä asioista, joita sosiaali- ja terveysministeriössä seurataan mielenkiinnolla.

Vaihtajia voi tulla vielä tuhansia

Keskiviikkona Ylä-Savon kokeilualueelta saatiin ensimmäiset tulokset käyttäjille tehdystä kyselystä. Niiden perusteella 23 prosenttia alueen asukkaista on vaihtanut tai harkinnut vaihtavansa palveluntarjoajaa julkiselta yksityiselle. Tällä hetkellä vaihtajia on noin 3 prosenttia.

Kuntayhtymän projektipäällikkö Laura Vuorensola tulkitsee lukuja niin, että alueella on vielä markkinoita useammallekin lääkäriyritykselle. Alueella on kaikkiaan noin 38 000 asukasta. Jos heistä 23 prosenttia vaihtaa palveluntarjoajaa, se tarkoittaa vielä yli 7 000 uutta asiakasta yksityisille yrityksille.

– Kiuruvedellä vaihtajia on ollut tosi paljon, melkein yhdeksän prosenttia. Sitten kun tarjontaa on, ihmiset osaavat hakeutua sen äärelle ja tukea paikallisia palveluita.

Valinnanvapauskokeilut ovat vasta alkumetreillä, sillä niistä ensimmäinenkin on vasta runsaan kuukauden vanha. Kun kokeilu etenee, Vuorensolaa kiinnostaa tietää, miksi niin harva yksityinen palveluntarjoaja on lähtenyt mukaan.

Kunnanlääkäreiden ja Terveystalon kokemukset näyttävät, että yksityisille terveyspalveluiden tarjoajille ei ole helppoa tuottaa samoja palveluita sillä rahalla, jolla julkiset toimijat operoivat. Alun perusteella ei voi ainakaan sanoa, että julkinen palvelu olisi osoittautunut tehottomaksi, kuten sitä usein haukutaan. Projektipäällikkö Vuorensola haastaakin yksityiset lääkäriyritykset nyt tuomaan innovatiivisia ratkaisuja kehiin.

– Pidän tätä edelleen enemmän mahdollisuutena kuin synkkänä haasteena. Tuskin näistä mitään hirveää tiliä tekee kukaan, mutta tässä pääsee testaamaan tulevaisuuden lainsäädäntöä.

Ylä-Savon alueella valinnanvapauskokeilu jatkuu vielä ensi vuoteen ja siihen saattaa tulla vielä uusiakin yrityksiä mukaan. Hämeenlinnassa vastaava kokeilu alkoi viivästyksien jälkeen tänään ja Jyväskylässä aiemmin tällä viikolla. Keski-Uudellemaalla ja Tampereella vauhtiin päästään vasta myöhemmin.

Lue seuraavaksi