Hyppää sisältöön

Suomen pallokentiltä maailman toiselle puolelle – pettynyt päävalmentaja päätti jättää kaiken ja lähteä Intiaan joogaamaan

Koripallon hallitsevan Suomen mestarin Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola totesi tarvitsevansa tyynemmän mielen.

Pieti Poikola aikoo suunnata seuraavaksi maapallon toiselle laidalle Intiaan. Kuva: Antti Ojala / Yle

Vuodenvaihteessa ajatus kirkastui. Pieti Poikola päätti, ettei jatkaisi koripallojoukkue Kouvojen valmentajana. Takana oli taukoamaton valmennusputki sekä haasteellinen kausi: niukkoja tappioita, loukkaantumisia ja silkkaa huonoa tuuria.

Päällimmäinen tunne oli pettymys. Hän oli siirtynyt viime vuonna Kouvojen liigavalmentajaksi suoraan useiden vuosien Tanskan maajoukkuepestistä, eikä ehtinyt mielestään rakentaa peliä mieleisekseen.

– Kaikki valmentajat tietävät, miten voitto–tappio-keskeistä tämä on ja miten paljon se vaikuttaa ilmapiiriin.

Samoihin aikoihin hän totesi, että tarvitsee kunnollisen irtioton ja aikaa jäsentää ajatuksiaan. Poikola kokee antaneensa kauden aikana tunteilleen vallan ja tehneensä tilanteisiin nähden huonoja päätöksiä.

– Tarvitsen mielen hallintaa. Tyyni mieli on aika usein myös älykäs mieli.

Irtiotto tarkoittaa kotimaan tomujen karistamista jaloista. Poikola on lähdössä kauden jälkeen Intiaan joogaamaan.

Vaimo toimii joogaohjaajana

Joogaaminen on tullut miehelle tutuksi lähipiirin kautta.

– Vaimoni on valmistumassa joogaohjaajaksi. Olen oivaltanut, että se on todella hyvä keino sekä rentoutumiseen että kehon ja mielen yhdistämiseen.

Tarvitsen mielen hallintaa. Tyyni mieli on aika usein myös älykäs mieli.

Pieti Poikola

Poikola aikoo suunnata Intiaan yksin. Vaimo saattaa liittyä myöhemmin mukaan.

– Kumpikin meistä haluaa kumppaninsa tekevän asioita, jotka tekevät hänet onnelliseksi. Vaimo näkee, että kaipaan tätä tällä hetkellä ja kannustaa siihen.

Kuva: Antti Ojala / Yle

Rishikesh voisi olla yksi kohteista, joihin Poikola suuntaa. Intia on tuttu hänelle jo entuudestaan, sillä Poikola vietti siellä taannoin puoli vuotta. Hän vietti aikaa Varanasissa, joka on maailman vanhin yhtäjaksoisesti asutettu kaupunki. Se oli hänelle sukellus ihmisyyteen.

– Puoli vuotta Intiassa opetti minua todella paljon. Voidakseen olla hyvä valmentaja pitää tuntea itsensä. Sen oivaltaminen, mitä valmentaminen on, on kestänyt todella pitkään. Pitää uskaltaa valmentaa omalla persoonallaan. Siinä emme varmaan koskaan voi tulla riittävän hyviksi.

Meditaatio käytössä jo huippu-urheilussa

Poikola kohtasi Tanskan maajoukkuetta valmentaessaan psyykkiseen puoleen panostaneen kollegan, joka teki häneen vaikutuksen. Sen jälkeen hän on käyttänyt joogan oppeja myös osana omia työmetodejaan.

Käytännössä joogasta voi olla apua esimerkiksi hengitystekniikoita harjoitettaessa.

– Jos meillä oli huono keskittymistaso, hän veti harjoitusaikana noin 20 sekunnin hengitysharjoituksia. Sen sijaan, että valmentajan täytyisi huutaa naama punaisena, kutsuttiin porukka kasaan hengitystä treenaamaan.

Kun vuorigorillan poikanen tuli leikkimään kanssani ja äitigorilla tuli hätistämään sen rummuttaen rintaansa, olo oli aika nöyrä.

Pieti Poikola

Kouvojen joukkueelle on pidetty kuluvalla kaudella vapaaehtoisia joogatunteja. Harjoitukset jäivät kuitenkin puolitiehen.

– Se vähän harmittaa, koska luulen että moni pelaaja voisi saada siitä apua peliinsä. En tehnyt kuitenkaan siitä numeroa. Se oli vain yksittäinen asia isossa kokonaisuudessa.

Mieleen jäi kuitenkin kytemään ajatus siitä, miten kova juttu olisi osata tekniikka kunnolla ja pystyä auttamaan omia pelaajia entistä paremmin. Poikolan mukaan useat huipputason urheilijat ovat kertoneet käyttäneensä joogaa loukkaantumisten välttämiseksi.

– Tulevaisuudessa huippu-urheiluvalmennuksessa ja joukkueurheilussa tullaan käyttämään meditatiivisia menetelmiä. Visualisointia käytetään jo nyt paljon. Ehkä se ei ole vielä Suomessa niin yleistä, tulemme vähän jäljessä.

Mistä vaikutteista valintamme teemme?

Poikola on kolminkertainen Suomen mestari ja valmentanut myös maailmalla, esimerkiksi Tanskan maajoukkuetta.

Tanskassa hän valmensi neljä kesää putkeen ja työskenteli samaan aikaan myös Tampereen Pyrinnön sekä Islannin liigakoripallon eteen.

39-vuotias Poikola kokee, että huonoista kausista voi jäädä vahvempi kuva kuin voitokkaista vuosista.

– Jos tulee täydellinen olo, joko motivaatio tai suhteellisuudentaju on kateissa. Luultavasti molemmat.

Hän toivoisikin sietävänsä paremmin epävarmuutta.

Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola. Kuva: Antti Ojala / Yle

Poikola haluaisi oppia tuntemaan, mistä vaikutteista tekee valintansa vaikkapa peli- tai harjoitustilanteissa. Esimerkiksi epäonnistumisiin tai tuomarin toimintaan tuskastuminen voi vaikuttaa myös omiin päätöksiin. Sen sijaan, että pohjaisi päätöksensä esimerkiksi tilastoihin, niitä voi tehdä hetken mielijohteesta.

Mutta sitten on se toinenkin puoli.

– Oikean intuition tunnistaminenkin on toisaalta tärkeää. Ei kaikki päätöksenteko voi olla rationaalistakaan. Pitää uskaltaa tehdä päätöksiä, jotka vain tuntuvat oikeilta.

Reppureissaamassa Afrikan sademetsissä

Intian-matkat eivät ole ainoita kertoja, kun Poikola on halunnut lähteä valmennusrupeaman jälkeen maailmalle. Viimeksi hän suuntasi Afrikkaan, jossa kävi safareilla, sademetsissä ja meriluonnonpuistoissa sekä seurasi hyvin läheltä vuorigorillojen elämää.

– Ne ovat kovin inhimillisiä eläimiä. Siinä vaiheessa, kun 1-vuotias vuorigorillan poikanen tuli leikkimään kanssani ja äitigorilla tuli hätistämään sen rummuttaen rintaansa, olo oli aika nöyrä.

– Se reissu oli enemmänkin biologisen tiedontarpeen tyydyttämistä.

Nautin tästä tilanteesta, etten tiedä, mitä tuleman pitää.

Pieti Poikola

Ympäristön havainnointi kiinnostaa Poikolaa oman taustankin takia, sillä hänellä on ympäristötekniikan diplomi-insinöörin koulutus.

– Katselen aina vähän sillä silmällä, miten vesihuolto on järjestetty missäkin paikassa. Itse asiassa edellisen pestin jälkeen otin yhteyttäkin muutamiin ympäristötekniikan suunnittelufirmoihin, jos olisi ollut kiinnostavia projekteja ulkomailla. Voi olla, että teen sitä nytkin, hymyilee Poikola.

Hän teki uraa Turussa ympäristötekniikan suunnittelutoimistossa reilut viisi vuotta, mutta huomasi, ettei se ollut häntä varten siinä elämäntilanteessa.

– Se oli sellaista tasaista eteenpäin menemistä, en nähnyt maalia missään. Ajattelin, että nyt saa riittää.

Sukeltamista ja surffausta

Nyt Poikola pitääkin kaikki ovet auki. Projektit rytmittävät sopivasti elämää.

– Nautin tästä tilanteesta, etten tiedä, mitä tuleman pitää. Tarkoitus olisi kouluttautua lisää, ehkä vaeltaa ja voisin opetella uuden harrastuksenkin. Se voisi olla sukellusta tai surffausta Indonesiassa tai Filippiineillä.

Poikola ei kuitenkaan pidä Filippiineillä sukeltamista sen ihmeellisempänä asiana kuin mitä tahansa rentouttavaa puuhastelua.

– Yhtä lailla uusi juttu voisi olla että nikkaroisin puutarhaan vaikka kasvihuoneen tai sienestäisin Jaalassa.

Myös tieto siitä, että pallokentät jäävät päiväohjelmasta kevään jälkeen, on antanut uutta puhtia tekemiseen.

Kevät ja Intiaan lähtö ovat jo melkein oven takana.