1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuka murhasi Kim Jong-namin? – "Luulimme osallistuvamme hupailuun"

Murhasta epäillyt vietnamilainen ja indonesialainen nainen sanovat, etteivät tienneet, mistä oli kyse. Malesian poliisi ei selitystä usko.

Uutinen Kim Jong-namin kuolemasta tuli julki 14. helmikuuta 2017. Kuvassa mies katsoo uutislähetystä Etelä-Koreassa. Kuva: Jeon Heon-kyun / EPA

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin viimeviikkoisesta murhasta epäiltynä on pidätetty vietnamilainen ja indonesialainen nainen. Julkisuudessa kuitenkin arvuutellaan, tiesivätkö he, mitä olivat tekemässä.

Malesian poliisi uskoo, että tiesivät. Naiset sanovat, etteivät tienneet.

Etelä-Korea joka tapauksessa uskoo, että naiset olivat vain uhrattavissa olevia apureita, (siirryt toiseen palveluun) jotka tekivät murhan Pohjois-Korean puolesta.

Poliisi epäilee, että murhaan on osallistunut useita pohjoiskorealaisia. Pidätettynä on yksi pohjoiskorealainen mies. Muut seitsemän epäiltyä ovat yhä vapaalla jalalla.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat epäilevät, että murhan takana on Pohjois-Korean hallitus. Malesia ei ole ottanut asiaan kantaa.

"Murhaa harjoiteltiin"

Malesian viranomaisten mukaan neljä pohjoiskorealaista oli värvännyt, kouluttanut ja varustanut naiskaksikon, joka toteutti murhan.

Viranomaisten mukaan naiset olivat harjoitelleet etukäteen murhaa kahdessa Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin ostoskeskuksessa Pohjois-Korean agenttien ohjauksessa.

Malesian poliisi eristi 17. helmikuuta osan lentokentästä, kun murha lavastettiin uudelleen osana sen tutkintaa. Kuva: EPA / Kiina

Kim Jong-nam tapettiin 13. helmikuuta Kuala Lumpurin lentokentällä, kun hän oli menossa lähtöselvitykseen matkustaakseen kotiin Macaoon.

Vietnamilaisen ja indonesialaisen naisen epäillään hieroneen myrkkyä Kimin kasvoille. Tiedossa ei ole, mikä myrkky oli kyseessä. Kim kuoli matkalla lentokentältä sairaalaan.

Keitä naiset olivat ja miksi he olivat mukana?

Poliisilähteen mukaan 28- ja 25-vuotiaat naiset olivat työskennelleet Malesiassa yökerhoemäntinä ja toinen myös kylpylän hierojana, kun heidät palkattiin murhaamaan Kim Jong-nam, kertoo muun muassa brittilehti The Telegraph. (siirryt toiseen palveluun)

Vietnamilaisnainen on kotoisin pienestä maaseutukylästä ja oli opiskellut farmasiaa.

Myös indonesialaisnainen kasvoi maaseudulla. Hän lopetti koulunkäynnin 16-vuotiaana ja meni naimisiin. 20-vuotiaana nainen erosi ja muutti Malesiaan.

Poliisijohtaja Khalid Abu Bakar sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että murhasta epäillyt naiset tiesivät käyttävänsä myrkkyä. Kuva: Fazry Ismail / EPA

Naisten kerrotaan sanoneen poliisille, että heidät huijattiin murhaamaan Kim sanomalla, että kyse on pilasta.

Naisten mukaan heille tarjottiin vajaan sadan euron palkkiota keikasta, jonka kerrottiin olevan televisioon tarkoitettu hupailu. Indonesialaisnaisen mukaan hänet värväsi tammikuussa keski-ikäinen mies, joka puhui malaijia ja japania. Tehtävänä oli hieroa kastiketta rikkaan miehen kasvoihin, nainen kertoo.

Malesian poliisijohtaja Khalid Abu Bakar kuitenkin sanoo, että naiset tiesivät, mitä ovat tekemässä ja tekoa oli harjoiteltu.

Poliisi on myös huomauttanut, että naiset pesivät kätensä murhan jälkeen, joten he tiesivät käsitelleensä myrkyllistä ainetta, brittilehti The Sun kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Pohjois-Korean lähetystön mukaan naiset ovat syyttömiä ja heidät pitäisi vapauttaa. Jos naisilla oli myrkkyä käsissään, miten on mahdollista, että he ovat elossa?, lähetystö kysyi tiedotteessaan.

Yksi teoria on, että kummallakin naisella oli yhtä kemikaalia, ja niistä tuli tappavia vasta yhdessä, kertoo The New York Times -lehti. (siirryt toiseen palveluun) Malesian poliisi ei ole kuitenkaan tunnistanut vielä hyökkäyksessä käytettyä ainetta.

Kemian tohtori ja diplomaatti

Kolmas pidätetty on 47-vuotias pohjoiskorealainen, jolla on työlupa Malesiassa.

Pohjoiskorealainen on kemian tohtori, jonka työpaikaksi on kerrottu malesialainen luontaistuoteyritys. The Telegraphin (siirryt toiseen palveluun) mukaan mies olisi asunut Malesiassa yli kolme vuotta, mutta ei olisi työskennellyt työluvassaan ilmoitetussa yrityksessä.

Miehen epäillään olleen neljän Pohjois-Koreasta tulleen epäillyn yhteyshenkilö Malesiassa, The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Hänen uskotaan muun muassa varanneen hotellit ja taksit, sopineen tapaamispaikan ja auttaneen surma-aineiden hankkimisessa.

Etelä-Koreaan viime kesänä loikannut pohjoiskorealainen diplomaatti Thae Yong-ho pitää lähes varmana, että mies on Pohjois-Korean agentti, sillä hän saa asua ulkomailla perheensä kanssa.

Pidätettynä oli myös malesialainen mies, joka seurusteli toisen pidätetyn naisen kanssa. Hänet on kuitenkin vapautettu, brittilehti The Sun sanoo. (siirryt toiseen palveluun)

Neljä poistui heti maasta

Toimittajat piirittivät keskiviikkona Pohjois-Korean edustajan auton maan lähetystön luona Kuala Lumpurissa. Kuva: Farzy Ismail / EPA

Poliisin mukaan neljä pohjoiskorealaista epäiltyä seurasi lentokentällä murhaa sivusta. Pian sen jälkeen he siirtyivät passintarkastukseen ja poistuivat maasta ennen kuin viranomaiset havaitsivat, että Kim oli murhattu. Nelikon uskotaan olevan nyt Pohjois-Koreassa.

Poliisi haluaa kuulustella murhasta myös Pohjois-Korean Malesian-suurlähetystön diplomaattia, Pohjois-Korean lentoyhtiön Air Koryon työntekijää sekä yhtä muuta Malesiassa olevaas pohjoiskorealaista.

Malesialaisdiplomaatin ja lentoyhtiön työntekijän uskotaan piilottelevan Pohjois-Korean-lähetystössä, kertoo The Telegraph (siirryt toiseen palveluun).

Eräs turvallisuuslähde arvelee lehdelle, että diplomaatti olisi valvonut koko salajuonen toteuttamista. Lentoyhtiön työntekijän puolestaan epäillään koordinoineen toimintaa lentokentällä yhdessä muiden pohjoiskorealaisten kanssa.

Pohjois-Korea ei vahvista uhrin nimeä

Pohjois-Korea on kiistänyt osallistuneensa murhaan eikä ole edes vahvistanut, että murhattu olisi Kim Jong-nam.

Pohjois-Korean tiedotusvälineet vaikenivat murhasta torstaihin asti. Tuolloin ne tuomitsivat Malesian murhatutkimuksen poliittiseksi ja Etelä-Koreaa palvelevaksi, mutta eivät edelleenkään kertoneet uhrin henkilöllisyyttä.

Eteläkorealaisen MBC-televisiokanavan mukaan Etelä-Korea on sen sijaan kertonut murhatutkinnan yksityiskohdista pohjoiskorealaisille jättimäisten kaiuttimien avulla. Etelä-Korean hallitus ei ole vahvistanut tietoa, mutta maa on käyttänyt vastaavaa tiedotuskeinoa aiemmin.

Pohjois-Korea yritti estää ruumiinavauksen ja on vaatinut ruumiin luovuttamista sille.

Malesian kerrotaan tuohtuneen Pohjois-Korean kommenteista, ja tapaus voi entisestään eristää Pohjois-Koreaa. Malesia on yksi harvoista maista, jolla on ystävälliset suhteet Pohjois-Koreaan, ja jonne pohjoiskorealaiset voivat matkustaa ilman viisumia.

Malesia on joutunut lisäämään ruumishuoneen vartiointia, koska sinne oli yritetty murtautua.

Miksi Kim Jong-nam haluttiin tappaa?

Etelä-Korean tiedustelun mukaan Kim Jong-nam olisi ollut pitkään velipuolensa Kim Jong-unin tappolistalla. Pohjois-Korean johtajan on väitetty vallassaolonsa aikana tapattaneen useita korkeita virkamiehiä, muun muassa setänsä.

Mahdollisena motiivina Kim Jong-namin tapattamiseen on pidetty epäilyä, että Kiina saattaisi haluta nostaa Kim Jong-namin Pohjois-Korean johtoon.

On myös esitetty, että Kim Jong-un olisi suuttunut tiedoista, joiden mukaan velipuoli aikoisi loikata Etelä-Koreaan. Kim Jong-namin murhan jälkeen jotkut loikkarit väittivät, että tätä oli pyydetty johtamaan pakolaishallitusta.

Kim Jong-nam ei kuitenkaan eteläkorealaisviranomaisten mukaan ole koskaan virallisesti sanonut loikkaavansa. Haastatteluissa hän on sanonut, ettei ole kiinnostunut politiikasta, vaikka onkin arvostellut vallanperimystä Pohjois-Koreassa.

Useita yrityksiä?

Jos Pohjois-Korea on syyllinen, tämä ei tiettävästi ollut ensimmäinen kerta, kun maa yritti tappaa Kim Jong-namin.

Etelä-Korean tiedusteluviranomaisten mukaan tappokäsky Kim Jong-namia vastaan on ollut voimassa siitä lähtien, kun pikkuveli Kim Jong-un nousi vuonna 2011 Pohjois-Korean johtoon isänsä kuoltua.

Kim Jong-nam on yritetty murhata tiettävästi ainakin vuosina 2010 ja 2012.

The New York Timesin mukaan Kim oli niin peloissaan, että vetosi velipuoleensa kirjeessä.

– Ole kiltti ja peru käsky rangaista minua ja perhettäni. Meillä ei ole paikkaa, jonne piiloutua. Ainoa pakotie on itsemurha, Kim Jong-namin kerrotaan kirjoittaneen.

Miksi Malesiassa?

Malesian suurin puolue järjesti torstaina mielenosoituksen Pohjois-Korean lähetystön luona Kuala Lumpurissa. Kuva: Yonhap / EPA

Kim Jong-nam oleskeli enimmäkseen Macaossa. On mahdollista, ettei murhaa pystytty tekemään Kiinassa, joka suojeli häntä.

Kimin tiedettiin vierailleen usein Kuala Lumpurissa, jossa hänen serkkunsa Jang Yong-chol toimi Pohjois-Korean suurlähettiläänä vuoteen 2013 asti.

Vuonna 2013 Kim Jong-un teloitutti heidän setänsä Jang Song-thaekin, jonka kerrotaan olleen Kim Jong-namille läheinen ja tämän pääyhteys Pohjois-Koreaan. Teloituksen jälkeen suurlähettiläs Jang Yong-chol kutsuttiin kotiin ja ilmeisesti myös hänet on teloitettu. (siirryt toiseen palveluun)

Tällä kertaa Kim saapui Kuala Lumpuriin 6. helmikuuta. Hän käytti diplomaattipassia, jossa nimenä oli Kim Chol.

Salaliitto häntä kohtaan oli ilmeisesti tuolloin jo täydessä käynnissä, The New York Times kertoo.

Murhan järjestämisestä syytetyt neljä pohjoiskorealaista olivat alkaneet saapua Malesiaan. Jokainen tuli eri päivänä, ensimmäinen 31. tammikuuta ja viimeinen 7. helmikuuta.