Ranuan eläinpuistossa lisätään kulkuesteitä Ähtärin onnettomuuden jäljiltä

Ensimmäinen aita on Ranualla jo rakennettu. Eläinpuiston sallitut ja kielletyt reitit aiotaan erottaa entistä selvemmin.

Ranuan eläinpuisto
Talviunilta herännyt karhu Ranauan eläinpuistossa
Ranuan eläinpuiston Malla-karhuAntti Mikkola / Yle

Ranuan eläinpuistossa aiotaan käydä läpi yleisöreitin ja huoltoreittien risteyskohdat, joissa vieras saattaa vahingossa tai tarkoituksella eksyä eläinaitausten taakse johtaville huoltoreiteille. Nyt huoltoreitit on merkitty "Vain henkilökunnalle" -kyltein.

– Yksi takatie on jo blokattu ja siihen varmaan tehdään joku aitaratkaisu. Käymme läpi koko puiston ja mietimme, pitäisikö kielletyt alueet erottaa vielä nykyistä selvemmin aidalla, eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä kertoo.

Aita tulee todennäköisesti ainakin villisika-aitauksen luokse johtavalle huoltoreitille. Jos kieltokylteistä ei välitä, pääsee vaarallisen lähelle toisinaan aggressiivisia villisikoja.

– Siinä on kuuden millin teräsverkko, mutta kyllä siitä sormen saa läpi ja kyllä villisika saattaa sormen maistella. Se on potentiaalinen vaaranpaikka.

Ranuan eläinpuistossa näätäeläinten häkit ympäröitiin pleksilasilla, koska verkko osoittautui riittämättömäksi.

– Aikanaan minkin kanssa saattoi olla reikä sormessa, kun jotkut laittoivat sormensa aidasta läpi ja minkki katsoi, että se on nakki.

Pienimmätkin lapset yleensä ymmärtävät kyltin, jossa rasti on vedetty käden yli. Kävijöitä opastetaan kuvakyltein sekä suomen ja englanninkielisin tekstikyltein. Yleisöreitti on myös selvästi merkitty.

– Ei meidän ole tarvinnut porttikieltoja antaa, Heikkilä toteaa eläintarhavieraista. Hän kertoo, että henkilökunta on jopa hakenut saukon häkistä takaisin käsineitä, joita kävijät ovat saukkoa härnätäkseen roikottaneet häkin sisällä.