Suloinen jääkarhunpentu kirittää Lapin matkailua – Ranuan eläinpuisto valmistautuu supervuoteen

Eläinpuisto odottaa kaikkien aikojen kävijäennätysten paukkuvan tulevat kaksi vuotta.

jääkarhu
Jääkarhu Venus ja sen pentu pesäluolan suulla Ranuan eläintarhan aitauksessaan.
Ranua Zoo

– Kyllä se aika pötkylä jo on, kuvailee Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä marraskuun 25. päivä syntynyttä pientä jääkarhunpentua.

Mustavalkoisessa kuvassa jääkarhuemo ja pentu.
Jääkarhun pentu emo Venuksen hellässä huomassa

Vielä nimetön pentu on emo Venukselle jo toinen. Ensimmäinen eloon jäänyt pentu oli Ranzo, joka syntyi lähes päivälleen viisi vuotta aikaisemmin ja aiheutti syntymällään ennen näkemättömän kiinnostuksen ja kävijämäärän kasvun eläinpuistolle.

Toimitusjohtajan Tommi Hinnon äänestä kuuluu hymy, vaikka hän on puhelinlinjojen päässä. Lapin matkailun hurja kasvu on näkynyt myös Ranualla ja viimeisen kahden vuoden aikana kävijämäärät ovat asettuneet pysyvästi yli sataan tuhanteen.

– Puhutaan yli 10 000 asiakkaan kasvusta kahden talvisesongin aikana. Taustalla on varmasti nämä ympäri Lappia toteutuneet investoinnit, erityisesti majoituspuolelle ja uudet lentoyhteydet Lappiin.

Se on isoin asia, mikä meillä täällä eläinpuistossa voi tapahtua.

Ranuan eläinpuiston toimitusjohtaja Tommi Hinno

Viime vuonna kävijöitä oli jo 106 000. Tämä vuosi nousee kuitenkin aivan omalle tasolleen iloisen jääkarhutapahtuman johdosta.

– Se on isoin asia, mikä meillä täällä eläinpuistossa voi tapahtua. Jääkarhu on vetovoimaisin eläin, uhanalaisuuden symboli ja nisäkäsmaailman suurin peto jonka pentu näyttää kaikkein ihanimmalta, toimitusjohtaja Hinno kiteyttää jääkarhunpennun merkitystä eläintarhalle.

Ranzo-pentu emonsa kanssa vuonna 2012
Ranzo-pentu Venus-emonsa kanssa vuonna 2012.Ranuan eläinpuisto

Pentu haistelee jo pesän ovea

Nyt kolme kuukautta täyttäneellä jääkarhunpennulla ei ole aavistustakaan, kuinka tärkeä se on Lapille, Ranualle ja eläinpuistolle. Lappi etsii parhaillaan vetonauloja, jotka kirittäisivät Lapin kesämatkailua nousuun. Sen toivotaan lievittävän majoituskapasiteetin pullonkauloja maakunnassa. Jääkarhun syntymä ei olisi voinut tapahtua parempaan aikaan.

Pennun elämässä sen sijaan on toistaiseksi vain turvallinen pesä, lämmin emo ja rasvainen maito. Ainoa kontakti ulkoiseen maailmaan on vieno tuulen vire, joka käy pesäkolon oven reunoista. Sitä pentu on jo käynyt haistelemassa.

– Se on sitä ilmavirtaa, jota puhaltaa sieltä pesäoven väleistä, haistellut ja vähän raapinutkin sitä ovea. Mutta emo on vielä rauhallinen eikä ole ollut vielä sen näköinen, että haluaisi ulos, intendetti Mari Heikkilä kertoo.

Hän seuraa tarkasti pesäkameran välityksellä jääkarhuemon ja sen pennun vointia. Kaikki näyttää tällä hetkellä todella hyvältä.

– Pentu on kehittynyt normaalisti ja se oppii uusia taitoja aivan ajallaan. Painoa sillä on seitsemän kiloa, tai jopa enemmän.

– Kyllä se aika riiviö tällä hetkellä on eikä anna emolle paljoa rauhaa. Se kulkee jo sujuvasti pesään ja eteiseen, ja omalla tavallaan itsenäistyy, Heikkilä kertoo

Mustavalkoisessa kuvassa jääkarhuemo ja pentu.
Ranuan eläinpuiston jääkarhun pentu täytti kolme kk

Kyllä me odotetaan ihan kautta aikojen ennätyskävijämäärää Ranuan eläinpuistoon

Eläinpuiston toimitusjohtaja Tommi Hinno

Jääkarhun syntymän tapaisen vetonaulan kesto eläinpuistolle on keskimäärin kaksi vuotta. Sen jälkeen on keksittävä jälleen jotain uutta, jolla asiakasvirta pidetään kasvu-uralla. Pennun tuoma noste pyritään hyödyntämään uusilla investoinneilla, joihin kuuluu eläinpuiston yhteydessä olevan lomakylän laajennus ja uuden Aasia-osion kasvattaminen.

– Muutama vuosi sitten aloitimme uuden osion, jonne uutena eläinlajina tuli tämä dhole, eli vuorisusi. Sinne rakennettiin muun muassa kävelysillat. Lähitulevaisuudessa on toiveena, että lähdemme kehittämään tätäkin osiota ja tuomaan uusia eläinlajeja, toimitusjohtaja Hinno kertoo

Hän myös iloitsee eläinpuiston muuttumisesta päiväkäyntipaikasta talvilomakohteeksi, jossa viipymä saattaa olla jopa 7 vuorokautta.

– Se on iso asia paikallisille yrittäjille.

Kuvaajat odottavat jääkarhun pentua
Sankka kuvaajien joukko päivysti jääkarhunpennun Ranzon ilmaantumista pesästä näkyville Ranuan eläinpuistossa vuonna 2012.Jyri Tynkkynen / Yle

Jääkarhunpentu nopeuttaa ja helpottaa entisestään eläinpuiston kehittämistä ja investointien toteuttamista. Odotukset ovat kovat.

Eläinpuisto varautuu kävijätulvaan

– Nyt jo ollaan selvästi edellä viime vuotta, että kyllä me odotetaan ihan kautta aikojen ennätyskävijämäärää Ranuan eläinpuistoon. Se tarkoittaa, että kävijämäärä olisi yli 153 000, joka saavutettiin edellisen jääkarhunpennun syntymän jälkeisenä vuotena, Hinno sanoo.

Kasvuun on jo valmistauduttu ja työvoimaa palkataan tavallista enemmän jo tulevalle kesälle.

– Kun puhutaan tuplakävijämääristä heinäkuun osalta, jolloin on suurin suomalainen lomasesonki, niin päiväkävijämäärät voivat olla jopa 3000 asiakasta, Hinno arvioi.

Hinno toivookin, että koko Pohjois-Suomessa, Oulussa, Kuusamossa, Kemi-Tornio alueella ja Rovaniemellä otettaisiin nyt erityisesti huomioon lapsiperheet.

– Kun etelästäkin yhä useampi perhe suuntaa lomansa Lappiin jääkarhunpennun myötä, niin toivon, että sitä tarjontaa tässä lähialueella olisi juuri lapsiperheille tarjolla.

Venus ja pentu
Ranua Zoo

– Sitä on aika hauska seurata pesäkamerasta, kuin pentu telmii ja peuhaa aikansa ja sitten yhtäkkiä sammuu kuin saunalyhty unten maille.

Mari Heikkilän mukaan tässä vaiheessa ei ole enää vaaraa, että Venus-emo hermostuisi pentuun ja loukkaisi sitä.

– Sellaista on joskus tapahtunut muissa eläintarjoissa, että jokin ulkoinen ärsyke on aikoinaan niille aiheuttanut, että emo on tappanut pennun, mutta se on niin "äidinvastoinen", että pentua se ei varmasti vahingoita, Heikkilä sanoo.