Kuutit helppoa saalista Rannikko-Pohjanmaan susille

Kuutit ovat helppoa saalista Rannikko-Pohjanmaan susille. Koska jäälle ei ole kertynyt suurta lumikerrosta, eivät hylkeet ole pystyneet tekemään pesäluolia. Susihavaintojen määrät ovat kasvaneet suuresti.

hylkeet
Talvinen kuva Merenkurkusta.
Anna Wikman / Yle

Rannikko-Pohjanmaan kuutit uhkaavat päätyä vaeltavien susien suuhun. Huono lumitilanne jäällä on hankaloittanut lumipesien tekemistä ja moni hylkeen poikanen on jäänyt ilman suojaa. Näin kuutit ovat helppoja kohteita ruokaa etsiville susille.

Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellaksen mukaan sudet vaeltavat tällä hetkellä erityisen paljon.

– Ne liikkuu paljon erityisesti helmikuun loppupuolella. Ne tulevat tänne rannikolle, etsivät uusia reviirejä, mutta myös ruokaa. Ne ovat hylkeitten ja kuuttien perässä ulkosaaristossa näihin aikoihin, Pellas kertoo.

Sudet vaeltavat paljon. Yöaikaan ne voivat kulkea metsässä jopa 40 kilometrin matkan. Jääalueella ruokaa etsiessä matka voi olla jopa 50-60 kilometriä.

Susi seisoo lumessa.
Seppo Nykänen / Yle

Susihavainnot kaksinkertaistuneet

Pohjanmaan rannikon susihavainnot ovat lisääntyneet viimeisten vuosien aikana. Kun vuonna 2015 havaintoja tehtiin 127, oli havaintojen määrä viime vuonna 287. Tämän vuotisten susihavaintojen varmistamista susien jälkistä on hankaloittanut huono lumitilanne.

– Nyt kun tulee lunta, niin niitä jälkiä on helpompi varmentaa, kertoo rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas kertoo.

Koska ihmisten asuinalueet leviävät, pienenevät myös susien reviirialueet. Tämä muun muassa selittää Pellaksen mukaan, miksi susihavaintojen määrät ovat kasvaneet. Pellas uskoo, että susi yleistyy Rannikko-Pohjanmaan alueella. Havaintojen määrästä huolimatta tällä hetkellä puhutaan kuitenkin vain muutamasta yksilöstä.

Suomen Riistakeskus toivoo, että ihmiset ilmoittavat susihavainnoistaan petoyhdyshenkilöille, joka voi tarkastaa havainnon ja kirjata sen tietokantaan. Mikäli susi nähdään lähellä asutusta, pitää ilmoitus tehdä myös poliisiille.