Maatilojen luopumistukia myönnettiin ennätysvähän viime vuonna

Sukupolvenvaihdoksia varten myönnettävän luopumistuen hakumäärät ovat romahtaneet kymmenessä vuodessa.

maatilat
Traktori säilörehutöissä pellolla
Timo Heikura/Yle

Maatilojen luopumistukea maksettiin poikkeuksellisen harvalle tilalle viime vuonna. Sukupolvenvaihdoksia vauhdittamista varten tarkoitettua luopumistukea (siirryt toiseen palveluun) myönnettiin viime vuonna vain 67 uudelle tilalle, kun edellisvuonna määrä oli 379.

Luopumistuki turvaa maatalousyrittäjän toimeentuloa ennen vanhuuseläkeikää, jos yrittäjä päättää siirtää tilansa uuteen omistukseen.

Kun luopumistukea saavat tilat lasketaan yhteen vuosittain, tilojen määrä on laskenut yhtäjaksoisesti yli kymmenen vuoden ajan. Vielä vuonna 2005 luopumistukea maksettiin Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan lähes 10 000 maatilalle. Viime vuonna maksuja meni enää reilulle 3 000 tilalle.

Tuen hakeminen vaikeutunut

Syitä luopumistukien vähentymiseen on useita. Taustalla vaikuttaa maatalouden rakennemuutos, jonka seurauksena maatiloja on lopettanut ja sulautunut yhteen. Rakennemuutoksen vuoksi moni maatilan pitäjä on jättänyt luopumistuet kokonaan hakematta, ja tilan tuotanto on päättynyt.

– On ajateltu, että meidän tilalla tuotanto pysähtyy joka tapauksessa, sanoo Melan eläkeyksikön päällikkö Risto Syvälä.

Lisäksi luopumistuen myöntämisen ehdot ovat tiukentuneet selkeästi parin viime vuosikymmenen aikana. Esimerkiksi tuen hakemisen alaikäraja on noussut. Tällä hetkellä tuen saa 60 vuotta täyttänyt henkilö, kun vielä vuonna 2013 ikäraja oli 56 vuotta.

Myös elinkelpoisen tilan määritelmä on muuttunut vuosien varrella.

– Samanlaiselle tilalle olisi vuonna 1995 saanut ehkä kaksi kolme kertaa helpommin tukea, Syvälä arvioi.

Järjestelmä tulossa tiensä päähän

Luopumistuen muutokset ovat johtaneet siihen, että maanviljelijät ovat kiirehtineet tiloistaan luopumista, ennen kuin ehdot ovat tiukentuneet. Tämän vuoksi tilastoissa on piikkejä.

– On pyritty siihen, että ei jäätäisi niin aikaisin pois. Se on mennytkin päinvastoin, Syvälä pohtii.

Tällä hetkellä kaikki merkit viittaavat Syvälän mukaan siihen, että luopumistuki on jäämässä kokonaan historiaan.

– Olemme valmistautuneet siihen, että se päättyy vuoteen 2018, Syvälä sanoo.

25.2. sanamuotoja tarkennettu