Hämäläisten kapina tuottaa tulosta – VR palauttaa junavuoroja

Juhannusviikosta alkaen yksi Helsingin ja Tampereen välisistä nopeista pendolinojunavuoroista alkaa pysähtyä myös Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Toijalassa ja Lempäälässä.

rautatieliikenne
Hämeenlinnan talvinen asemalaituri
VR lisää Hämeenlinnassa pysähtyviä junavuoroja 26.3. alkaen.Yle

Hämäläislähetystöt ovat käyneet ahkeraan VR:n juttusilla sen jälkeen, kun VR päätti nopeuttaa Helsingin ja Tampereen välisiä junayhteyksiä. Hämeenlinnassa ja Riihimäellä vuorojen nopeutus merkitsi sitä, etteivät junat pysähtyneetkään enää Riihimäellä ja Hämeenlinnassa.

Erityisen hankalaksi tilanteen kokivat työmatkalaiset, jotka joutuivat siirtymään taajamajuniin. Niissä ei pysty työskentelemään kuten pikajunissa. Kaiken päälle Hämeenlinnasta lähteneet ovat joutuneet vaihtamaan taajamajunasta Riihimäellä lähijunaan. VR tosin ilmoitti jo tammikuun lopulla, että maaliskuun 26. päivästä alkaen useimmat taajamajunayhteydet muuttuvat vaihdottomiksi.

Pendolino S169:n suunniteltu uusi lähtöaika on 11.04 Helsingistä Tampereelle ja S170 lähtee jatkossa 11.07 Tampereelta Helsinkiin. Lisäksi samoilla asemilla pysähtyy yksi uusi junavuoro klo 14.04 Helsingistä Poriin muina päivinä paitsi lauantaisin. Lisäksi sunnuntaisin lähtee juna Helsingistä kello 21.04 Tampereelle. Ajat täsmentyvät kevään aikana.

– Onneksi tämä pendelöivä elämä helpottuu tässä kasvukäytävän varrella, toteaa Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

VR:n ilmoitus hämäläisten toivomista parannuksista tuli päivä sen jälkeen, kun hämäläisdelegaatio oli viimeksi käynyt keskustelemassa VR:n kanssa.

Palavereihin sujuvammin

Uudet pysähtyvät vuorot tulevat erityisesti yrityselämän ja opiskelijoiden tarpeeseen, katsoo Rautio.

– Puolenpäivän palaverit ja neuvonpidot Helsingissä ja Tampereella hankaloituivat tosi paljon viime kesänä tehtyjen muutosten jälkeen. Nyt, kun vuorot saadaan takaisin, se helpottaa arjessa liikkumista ja vaikuttaa paljon ihmisten elämään.

Myös Helsingistä iltapäivällä Tampereen suuntaan lähtevä, Riihimäellä ja Hämeenlinnassa pysähtyvä pikajunavuoro on tervetullut lisäys.

– Sekin on hieno parannus, lisää Rautio.

"Iso askel oikeaan suuntaan"

Rautio katsoo, että parannukset ovat askel eteenpäin yhteistyössä VR:n kanssa.

– Tässä on koko kaupunki tehnyt kovasti töitä ja vienyt viestiä eteenpäin, että aiempi aikataulurakenne ei meille kelpaa. Tätä on isoilla kirjaimilla kerrottu.

– Me olemme kaupunkina lähteneet hakemaan sitä kumppanuutta, että VR jatkossa ymmärtää Hämeenlinnan arvon ja on mukana suunnittelemassa kasvukäytävää ja vaikkapa meidän asemanseutua.

Vaikka VR lisää Hämeenlinnassa pysähtyvien junien määrää, tilanne ei täysin tyydytä kaupungissa.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio sanoo, että nyt on menty iso askel oikeaan suuntaan, mutta töitä on jatkettava.

– Meidän on pidettävä huolta siitä, että junat pysähtyvät täällä jatkossakin kerran tunnissa. Pitkäjänteinen edunvalvontatyö on sitä, että me haemme kolmatta raideparia.

Lapsiperheille sopivia vuoroja

Kaksi viikkoa sitten junien pysähtymistä vaatineen performanssitapahtuman järjestäjä Mirva Harju on iloinen keskipäivän aikoihin pysähtyvistä vuoroista, jotka ovat erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin sopivia.

– Onhan se hieno huomata, että meillä asukkailla on vaikutusvaltaa tällaisiin asioihin. Olen tyytyväinen parannuksiin, mutta jos haluaa olla oikein tyytyväinen, vielä iltaseitsemän aikaan tarvittaisiin junavuoro Helsingin suuntaan, huomauttaa Mirva Harju.