1. yle.fi
  2. Uutiset

Tulli käräytti kansainvälisen huumeringin – laajassa vyyhdissä pitkiä tuomioita

Tullin mukaan puolalais-suomalainen rikollisjärjestö ehti organisoida huumeiden salakuljetusta noin vuoden ajan.

Huumeiden kauppa ja salakuljetus
huumeita paketissa
Tulli

Puolalais-suomalaisen rikollisjärjestön laajaa huumeiden maahantuontia on puitu Helsingin käräjä- ja hovioikeuksissa. Tulli tiedotti tapauksesta kuukausi sitten tammikuussa.

Juttu alkoi avautua alun perin kesällä 2015, kun Tulli takavarikoi Vuosaaren satamassa Puolan rekisterissä olleesta henkilöautosta noin 6 600 grammaa amfetamiinia. Esitutkinnassa kävi ilmi, että salakuljetuksen taustalla oli puolalais-suomalainen organisaatio, jonka toiminta ulottui useaan Euroopan maahan.

Tutkinnanjohtaja Janne Kallio sanoi tammikuussa, että Tullin käsityksen mukaan rikollisjärjestön salakuljetus ehti toimia noin vuoden ajan ja toiminta päättyi vuoden 2016 alussa.

Rikoskokonaisuudessa on ollut toistakymmentä epäiltyä, kuusitoista miestä ja yksi nainen. Heistä seitsemän on puolalaisia ja kymmenen suomalaisia.

Yksi heistä, parikymppinen mies, on tuomittu Helsingin hovioikeudessa kuudeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta. Tuomio on annettu jo viime vuoden toukokuussa, ja se on lainvoimainen.

Hovioikeuden mukaan mies oli kuljettanut Saksasta Suomeen 6 600 grammaa amfetamiinia henkilöauton rakenteisiin kätkettynä.

Muissa tapauksissa tuomioita on annettu Helsingin käräjäoikeudessa eivätkä ne ole vielä lainvoimaisia. Tuomioita on langetettu muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, vankeusrangaistusten pituudet vaihtelevat parista vuodesta kahdeksaan vuoteen. Yksi tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 20 000 euroa, toinen puolestaan 10 000 euroa.

Tuomioita on annettu viime joulukuussa ja tämän kuun alussa.

Lue seuraavaksi