1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kesko

Ainakin 51 lähikauppaa sulkee lopullisesti – Siwojen ja Valintatalojen yt:t päätökseen

Yli 200 työntekijää joutuu lähtemään ja yhtä monta jää vielä löysään hirteen.

Kesko
Rantakylän Siwa Joensuussa
Heikki Haapalainen / Yle

206 kauppatyöntekijän työsuhde päättyy Keskon yt-neuvotteluissa. Lisäksi 212 muuta työntekijää irtisanotaan, ellei Kesko löydä ostajaa myymälöille, joissa irtisanomisuhan alla olevat työskentelevät. Neuvottelut koskivat Siwoja ja Valintataloja. Kesko sanoo yrittävänsä palkata mahdollisimman monta irtisanottavista muualle K-ryhmään.

51 Siwan ja Valintatalon toimintaa ei voitaisi Keskon mielestä jatkaa kannattavasti. Ne suljetaan ja 206 työntekijää vähennetään.

Katso lista varmuudella suljettavista myymälöistä.

– Kaikilla pienemmillä paikkakunnilla asiakkaita ei välttämättä ole pienellekään kaupalle riittävästi. Osassa nyt suljettavista kaupoista olisi ollut myös liian suuri investointitarve suhteessa odotettavissa olevaan myyntiin, sanoo Keskon varatoimitusjohtaja Jorma Rauhala tiedotteessa.

Kokonaisuudessa käytiin yhtä aikaa kaksia yt-neuvotteluita, joista toisissa Kesko neuvottelee edelleen liiketilojen myymisestä uusille omistajille. Kesko sai viime vuonna ostaa Siwat ja Valintatalot kilpailuviranomaisten luvalla, jos se myy 60 liikettä kilpailijoille.

Pidämme hyvin todennäköisenä, että pääsemme sopimukseen useista myyntikohteena olevista kaupoista.

Jorma Rauhala

Näiden Siwojen ja Valintatalojen 212 työntekijää irtisanotaan, jos heidät työllistävä Siwa tai Valintatalo ei mene kaupaksi.

– Pidämme hyvin todennäköisenä, että pääsemme sopimukseen useista myyntikohteena olevista kaupoista, jolloin kaupat sekä niissä työskentelevä henkilökunta siirtyvät liikkeenluovutuksella uudelle omistajalle, rauhoittelee Rauhala.

Sanamuodossa on huomattavaa, että usko koskee lukuisia liiketiloja, mutta ei kaikkia tai esimerkiksi valtaosaa.

Myyntineuvotteluita on jo hyvän aikaa johtanut riippumaton asiantuntija. Hän on tullut mukaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston aloitteesta, jottei Kesko asettaisi kaupan ehtoja mahdollisille ostajille kohtuuttoman korkeiksi.

Kovin verkkaisesti asia näyttäisi edenneen. Toistaiseksi Kesko on kertonut julkisuuteen yhdestä kauppaamastaan Siwasta. Itsenäiset M-kauppiaat ostivat Salon Perniön Siwan tammikuussa. Aiemmin esimerkiksi Lidl ilmaisi haluttomuuttaan pikkukauppoihin Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Siwat ja Valintatalot omisti vielä viime vuonna Suomen Lähikauppa. Suurimman osan niistä Kesko on muuttanut K-marketeiksi. Keskon lähikauppaverkostossa on tällä haavaa tuhatkunta liikettä.

Lue seuraavaksi