1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle

Julkisen sanan neuvosto: Ylelle vapauttava ja Suomen Kuvalehdelle langettava päätös

Julkisen sanan neuvosto on käsitellyt kaksi neljästä Terrafame-vyyhtiin liittyvästä kantelukokonaisuudesta.

Yle
Yle linkkitorni.

Julkisen sanan neuvosto on käsitellyt kantelun koskien Ylen uutista, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän sukulaisten omistamalla yrityksellä on noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta. Pääministeriä ei ollut haastateltu juttuun.

Kantelu koski sitä, olisiko Ylen pitänyt odottaa pääministerin kommenttia ennen jutun julkaisemista.

Journalistin 21. ohjeessa todetaan:

Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.

Neuvosto antoi Ylelle vapauttavan ratkaisun äänestyspäätöksellä. Neuvoston mukaan pääministeriin kohdistunut julkisuus oli kielteistä, mutta ei erittäin kielteistä.

Uutisessa kerrottiin JSN:n mukaan suhteellisen neutraalisti pääministerin sukulaisten liiketoimista ja tuotiin esiin näkökulmia, joiden mukaan pääministeri ei ole ollut tietoinen niistä. Lisäksi neuvosto huomauttaa, että pääministerin tulee asemansa vuoksi kestää tavanomaista enemmän kriittistä julkisuutta.

JSN:n mukaan Yleisradio olisi täyttänyt samanaikaisen kuulemisen velvoitteen, vaikka pääministerin saama julkisuus olisi ollut erittäin kielteistä: jutussa siteerattiin pääministerin toiselle tiedotusvälineelle antamaa kommenttia aiheesta.

Suomen Kuvalehdelle langettava ratkaisu

JSN käsitteli kokouksessaan myös Suomen Kuvalehden 30.11.2016 yöllä julkaistua uutista, jossa esitettiin epäily, että Ylen johto olisi hyllyttänyt juttuja pääministerin painostuksen takia. JSN katsoo, että päätoimittaja Atte Jääskeläinen sai jutun johdosta erittäin kielteistä julkisuutta ja toimitus tiedosti sen. Siitä huolimatta lehti laiminlöi Jääskeläisen samanaikaisen kuulemisensa, vaikka se olisi ollut mahdollista jutun julkaisua siirtämällä.

JSN:llä on yhä käsittelyssä kaksi muuta niin sanottuun Terrafame-vyyhtiin liittyvää kantelukokonaisuutta.

Toinen niistä liittyy siihen, onko Yleisradion verkkosivuilla 25.11.2016 julkaistua juttua korjattu Journalistin ohjeiden mukaisesti. Toisen kantelukokonaisuuden perusteella neuvosto käsittelee sitä, onko Yleisradio rikkonut Journalistin ohjeita tai onko Ylen johto rajoittanut toimittajien sananvapautta Terrafame-aiheen käsittelyssä. Lisäksi JSN valmistelee lausumaa, joka ottaa kantaa siihen, onko pääministeri Juha Sipilä rajoittanut Ylen tai sen toimittajien sananvapautta.

Lue seuraavaksi