1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulu tahtoo Euroopan kulttuuripääkaupungiksi – satavuotisen Suomen kunniaksi rahaa opiskelijoiden kansanvälistymiseen

Pohjoisen Skandinavian pääkaupunki tahtoo Suomen entisen pääkaupungin Turun ja nykyisin metropolin Helsingin jalanjäljille.

Kotimaan uutiset
Ilmakuva Oulusta.
Oulun kauppatori kesällä.Oulun kaupunki

OuluOulu juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta kolmella eri tavalla. Oulun kaupunginvaltuusto päätti maanantaina hakea Euroopan kulttuuripääkaupungin asemaa vuodeksi 2026.

– Hankkeelle laaditaan toiminta- ja taloussuunnitelma, joka käsitellään myöhemmin, toteaa Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen.

Aikaisemmin Suomesta Euroopan kulttuuripääkaupunkeina ovat toimineet Helsinki (2000) ja Turku (2011).

Samalla valtuusto päätti myös Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi toteuttaa taidetta ja teknologiaa hyödyntävän valoinstallaation Hallituskadun vesialtaaseen. Lisäksi Oulun yliopistolle ja Oulun ammattikorkealle lahjoitetaan juhlarahaa opiskelijoiden kansainvälistymisen edistämiseen.

Nuorekas kaupunki

Viime vuosikymmenet voimakkaasti kasvanut ja väestörakenteeltaan maan nuorimpiin kuuluva Oulu haluaa jatkossakin olla elinvoimainen pohjoisen keskus. Oululaisten keski-ikä on useita vuosia suomalaisten keski-ikää alhaisempi.

– Nuoret ihmiset ovat ehdottomasti kaupunkikulttuurin suurin kohderyhmä, Oulun kaupungin tapahtumapäällikkö Samu Forsblom muistuttaa.

Oulu otti puolenkymmentä vuotta sitten markkinointikäyttöönsä sloganin Pohjois-Skandinavian pääkaupunki ja ilmoittaa kaupunkistrategiassaan tavoitetilansa olevan rohkeasti uudistuva Skandinavian pohjoinen pääkaupunki.

Kaikkialla maailmassa kasvua ja suotuisaa kehitystä hakevat kaupungit pitävät elämisen laatua ja asukkaiden viihtymistä tärkeimpinä kaupunkikehittämisen osatekijöinä, todetaan päätöksen perusteluissa.

Viesti tulevaisuususkosta

Valoinstallaatio on maamerkki älykkäästä Oulusta. Paikka on keskeinen tulevaisuuden matkustajavirtoja silmällä pitäen. Valotaideteos yhdistää maanalaisen pysäköintiluolasto Kivisydämen ja tulevan asemakeskuksen.

– Teos tulee olemaan kaupunkilaisten ylpeyden aihe ja se viestii tulevaisuuden uskosta, Oulussa teknologista osaamista on myös tulevaisuudessa. Valoinstallaatio tulee olemaan korkeatasoinen ja tulevaisuudessa ikoninen matkailunähtävyys, arvioi Pennanen.

Teos tulee olemaan kaupunkilaisten ylpeyden aihe ja se viestii tulevaisuuden uskosta.

Matti Pennanen

Oulun kaupunki antaa juhlavuoden kunniaksi juhlarahaa Oulun yliopistolle ja Oulun ammattikorkeakoululle yhteensä 400 000 euroa Oulun kaupungin kehittämisrahastosta. Kohderyhmänä ovat kotimaiset ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat.

– Tavoitteena on opiskelijoiden kansainvälisen liikkuvuuden avulla lisätä sekä Oulun kaupungin yritysten ja yhteisöjen elinvoimaa että osaamispohjaa, sanoo Pennanen.

– On yleinen trendi, että nuoret osaajat miettivät, minkälaiseen kaupunkiin he haluavat tulla ja löytyykö sieltä kaupunkikulttuuria, mikä on kaupungin sielu? Tätä kaikkea tukevat hyvät opiskelu- ja työmahdollisuudet, Forsblom ajattelee.

Vuonna 2005 Oulu päätti kaupungin 400-vuotisjuhlapäätöksenä perustaa kaikille avoimen ja maksuttoman Pan Oulu -verkon. Langaton internet-yhteys on ollut maksutta saatavilla kaupungissa sieltä saakka. Ouluun rakennettu wlan-tukiasemien verkko, jonka alueella pääsee nettiin tuili maksamaan 2,4 miljoona euroa.

Lue seuraavaksi