Turkin tukemat kapinalliset etenevät Syyriassa

Kapinalliset kertovat ottaneensa al-Babin kaupungin Isis-ääriliikkeeltä. Valtaus on askel kohti Isisin päämajakaupunkia Raqqaa.

Ulkomaat
Syyrian kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Turkin tukemat syyrialaiskapinalliset kertovat ottaansa äärijärjestö Isisiltä hallintaansa pohjoisen al-Babin kaupungin. Taistelut kaupungista ovat jatkuneet viikkoja.

– Julistamme al-Babin kokonaan vapautetuksi, ja puhdistamme parhaillaan miinoja asuinalueilta, Sultan Murad -kapinallisryhmän komentaja Ahmad Othman sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Taistelut al-Babin kaupungista ovat olleet verisiä.

Syyrian sodan uhreja laskeva järjestö Syrian Observatory for Human Rights sanoo Turkin joukkojen tulituksen ja ilmaiskujen tappaneen yli 120 siviiliä kahden viikon aikana.

YK on arvioinut, että kaupungissa ja sen ympäristössä on ollut loukussa taistelujen keskellä noin 5 000 siviiliä.

Suurin osa Turkin miehistötappioista on tullut al-Babin taisteluissa. Ainakin 69 turkkilaissotilasta on kuollut Syyriassa.

Turkki tähtää Raqqaan

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tiedottaja sanoi aiemmin, että al-Babin haltuunottaminen on tärkeää hyökkäyksessä kohti Isisin päämajakaupunkinaan pitämää Raqqaa.

Turkki on vaatinut, etteivät kurdijoukot ottaisi osaa taisteluun Raqqasta. Turkin Nato-liittolainen Yhdysvallat on tukeutunut kurdien YPG-joukkoihin kamppailussa Isisiä vastaan.

Turkki pyrkii osoittamaan, että kurdijoukot eivät ole ainoa ryhmä, joka kykenee taistelemaan Isisiä vastaan.

Turkki lähetti joukkoja Syyriaan elokuussa auttamaan kapinallisia taistelussa Isisiä vastaan ja toisaalta torjumaan kurdijoukkojen etenemistä Syyriassa Turkin rajan tuntumassa.

Turkkia on huolettanut kurdien eteneminen naapurimaassa Syyriassa. Turkki on pitkään käynyt taistelua kurdien PKK-sissiliikettä vastaan Kaakkois-Turkissa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters